Tači najavljuje izmene zakona za osnivanje vojske Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je u Prištini da će "vrlo brzo" pokrenuti inicijativu za izmene zakona u cilju pretvaranja Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Otvarajući manifestaciju "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" u kasarni "Adem Jašari", Tači je najavio da će inicirati izmene i dopune Zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, kako bi ta formacija dobila ovlašćenja Vojske Kosova.

„Ova transformacija koja je prirodna i zakonska, u potpunosti je i ustavna i neophodna, kako bi BSK započele i zvanično proces učlanjenja u NATO. Dakle pozivam države članice NATO-a da nastave da pomažu BSK onako kako su to činile i do sada“, rekao je Tači dodajući da te izmene zakona neće uticati na misiju KFOR na Kosovu.

„Kao što to očekuju i svi građani Kosova, preko novog Zakona o bezbednosnim snagama Kosova, Bezbednosne snage Kosova će za misiju imati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosova, građana i zajednica, imovine i interesa Republike Kosova, kao i da doprinese u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti“, dodao je.

Manifestacija "Epopeja OVK" obeležava se od 5. do 7. marta u znak sećanja na 52 člana porodice prvog komandanta OVK Adema Jašarija, koji su ubijeni 1998. godine u sukobima sa snagama bezbednosti tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.