Izetbegović: Odluka o tužbi protiv Srbije sledeće sedmice

Bakir Izetbegović

Agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić izjavio je danas da bi odluka o tome da li će biti podnet zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije trebalo da bude doneta sledeće sedmice.

Softić je danas o podnošenju zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid razgovarao sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, objavljeno je na portalu sarajevskog Avaza.

"Dogovorili smo se da je odluka o pokretanju ili ne pokretanju revizija tužbe u nadležnosti Izetbegovića, kao izabranog predsednika naroda, i da će on o donošenju bilo kakve odluke pribaviti mišljenje većeg broja ljudi iz političkog i javnog života, Bošnjaka i nebošnjaka", rekao je Softić posle sastanka u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu.

Softić je kazao da je njegova uloga da, zajedno sa domaćim i međunarodnim ekspertima, iznese stav o pravnim aspektima tog slučaja.

"Mi ne donosimo odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka. To čine izabrani predstavnici naroda, već samo prezentujemo objektivno kako stvari pravno stoje", kazao Softić.

On je potvrdio da bi odluka o tome da li će biti podnet zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije trebalo da bude doneta sledeće sedmice.

"Mi imamo napisan tekst aplikacije, koji treba još da se doradi. Kad bude gotovo, do polovine iduće sedmice, onda ćemo odlučivati o stvarima, svako u okviru svoje nadležnosti", kazao je Softić.

Na pitanje da li su veće šanse za podnošenje revizije ili ne, Softić je odgovorio da odluku o tome treba da donesu izabrani predstavnici naroda, vodeći računa i o razlozima za pokretanje revizije i o razlozima protiv pokretanja revizije.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je uverenje da Bosna i Hercegovina ne može podići tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde jer to nije tužba u ime BiH.