Senator McCain zabrinut za život kritičara Kremlja

Vladmir Kara-Murza i Mihail Hodorkovski u Berlinu 10. oktobra 2016.

Američki senator, republikanac iz Arizone, John McCain izrazio je zabrinutost za život kritičara politike Kremlja, Vladmira Kara-Murze, koji je u kritičnom stanju od kada je prošle sedmice po drugi put otrovan u Moskvi.

McCain, oštri kritičar politike Moskve rekao je u Senatu SAD da je Kara-Murza "po svemu sudeći ponovo otrovan" kako je naveo " zato što se bori za svoje ideje u konfrontaciji sa okrutnom i opasnom autokratijom".

Supruga Vladmira Kara-Murze, Jevgenija, izjavila je za RSE u ponedjeljak da su njenom suprugu ljekari dijagnostifikovali "akutno trovanje od neutvrđene supstance" nakon što je hospitalizovan prošlog četvrtka zbog prestanka rada bubrega.

Kara-Murza je od tada na intenzivnoj njezi i prema riječima njegove supruge nalazi se na apartima za održavanje života, gdje su ga zbog prestanka rada bubrega stavili na tretman indukovane kome.

Senator John McCain je izjavio i da je Kara -Murza prema njegovim saznajima jako bolestan "iako je djelimično ohrabren time što je njegovo stanje za sada stabilno".

Vladimir Kara-Murza, kritičar Kremlja preživljava situaciju vrlo sličnu onoj u kojoj je bio u maju 2015., kada se iznenada teško razbolio u Moskvi i hospitalizovan je takođe u kritičnom stanju.

On sam je tada rekao da vjeruje da je njegova iznenadna bolest bila posljedica namjernog trovanja sofisticiranim toksinom i da je bio meta napada zbog svojih političkih aktivnosti.

Prema riječima senatora McCaina, "izgleda da Vladimir još jednom plaća cijenu zbog svoje širine i integriteta, i zbog toga što interese ruskog naroda stavio ispred svog ličnog interesa".

Ugledni američki senator je poručio da imajući u vidu nasilne smrti nekolicine kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, Kara-Murza je i sam "znao da je Putin ubica, i da vrlo vjerovatno može biti njegova sljedeća meta".

Ali kako je rekao McCain, "iako je znao da rizikuje svoj život, Vladimir se okrenuo ka Rusiji".

Vladimir Kara-Murza je koordinator u nevladinoj organizaciji bivšeg ruskog tajkuna i zatvorenika Mihaila Hodorkovskog, a bio je veliki zagovornik uvođenja sankcija Rusiji.