Godinu dana od napada u Parizu: Sting otvorio Bataklan

Sting u dvorani "Bataklan"

U nedelju se navršava godinu dana od terorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Francuski predsednik Fransoa Oland i gradonačelnica En Idalgo su, obeležavajući godišnjicu napada na Pariz, otkrili dve spomen ploče u koncertnoj dvorani "Bataklan", posvećene stradalima u tom napadu.

Francuski premijer Manuel Vals napisao je u članku koji je u subotu objavljen u više evropskih dnevnih listova, da će „Evropa ponovno biti pogođena islamističkim terorizmom, ali da će pobediti“.

Koordinisani napad 13. novembra 2015. počeo je na nacionalnom stadionu u Parizu, a na meti su bili i kafići i restorani, te čuvena koncertna dvorana „Bataklan“ u kojoj je u trenutku napada 1.500 ljudi prisustvovalo rok koncertu.

Nakon godinu dana, „Bataklan“ je, u subotu uveče, ponovo otvoren koncertom britanskog muzičara Stinga.

Događaj je počeo minutom tišine za žrtve napada, a pre nego što je otvorio koncert pesmom „Fragile“, Sting se na francuskom obratio publici.

„Večeras treba da uradimo dve važne stvari. Prva je da se setimo i da odamo poštu onima koji su pre godinu dana izgubili živote u napadima. Druga, da slavimo život i muziku ovog istorijskog mesta“

Svih 1.000 karata za koncert rasprodato je za "manje od 30 minuta", naveli su organizatori, a karte su dobile i porodice žrtava.

Na koncert su došli i francuska ministarka za pomoć žrtvama Žulijet Medel i gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Sting, koji je koncerte u Bataklanu držao na početku karijere s grupom „Polis“, rekao je ranije da je prihod od prodaje karata namenjen udruženjima za pomoć preživelima u terorističkom napadu.