Hrvatski ministar: Uhapšenim pripadnicima HVO omogućiti da se brane sa slobode

Policija, BiH

Ministar boraca Hrvatske Tomo Medved izjavio je da su institucije Hrvatske na raspolaganju porodicama uhapšenih bivših pripadnika HVO-a u Orašju, te da će tražiti da im se omogući odbrana sa slobode.

Medved je potvrdio da će danas advokati uložiti žalbe, odnosno tražiti puštanje na slobodu uhapšenih.

On je dodao da su juče i danas kolege iz Hrvatske, penzionisani oficiri i generali obišli porodice uhapšenih, pišu hrvatski mediji.

Medved je odbacio navode da se zbog hapšenja u borce uvukao i dodatni strah, ali je rekao da se može govoriti o revoltu i ljutnji hrvatskih boraca i pripadnika HVO-a.

"Upravo to selektivno primjenjivanje komandne odgovornosti ovdje je sporno. Kada iz komande jedne brigade privedete deset osoba može se očekivati da, ako se sprovodu istražne radnje i ako postoje konkretna krivična djela, za to odgovaraju i konkretni počinioci, ali ovakav oblik širokog tumačenja komandne odgovornosti je neprihvatljiv", ocijenio je Medved.

Komentarišući rad tajnih službi, on je rekao da su one trebalo da imaju saznanja o ovim hapšenjima kada je predsjednik Vlade Hrvastke odlazio u posjetu BiH.