Crnogorska opozicija će bojkotovati konstitutivnu sjednicu Skupštine

Zarko Rakčevic lider URA-e

Crnogorska opozicija oličena u koaliciji Ključ i Socijaldemokratskoj partiji neće doći na konstitutivnu sjednicu Skupštine Crne Gore, jer ne želi da daje legitimitet neslobodnim izborima održanim 16. oktobra, potvrdio je lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević.

On je danas razgovarao sa kolegama iz Demosa, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske Crne Gore.

„Nedvosmislen je stav da izbori nijesu bili ni slobodni ni fer i, shodno tome, gotovo je izvjesno da opozicioni predstavnici neće doći na prvu sjednicu i svojim prisustvom dati legitimitet neslobodnim i nefer izborima“,rekao je Rakčević televiziji Vijesti.

On je rekao i da materijale i brojne dokaze da su izbori bili takvi intenzivno prikupljaju i da će ih uputiti relevantnim domaćim i međunarodnim adresama, kao i tužilaštvu.

Rakčević je ocijenio da su takvim izborima ugroženi i predstavnici partija manjina i napomenuo da Ključ, Demokrate i SDP i dalje čekaju odgovor manjinskih partija.

On je rekao da ovih dana razgovaraju i sa Demokratskim frontom i da, u planiranju eventualnih daljih zajedničkih koraka, nijedna opcija nije isključena, dodajući da to može da bude demokratski pritisak i u vidu trajnijeg bojkota institucija ili čak protesti, ukoliko se bude istrajavalo na tome da su izbori bili slobodni.