Kremlj ne zna ništa o deportaciji Rusa iz Srbije

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja

Kremlj ništa ne zna o navodnom protjerivanju nekoliko ruskih državljana iz Srbije, o čemu su pisali srpski i ruski mediji, izjavio je u petak portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"Ne, ništa nam nije poznato", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše takve informacije u medijima, kao i povod za posjetu sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Nikolaja Patruševa Beogradu.

"Patrušev je u statusu aktivne saradnje i dijaloga sa svojim kolegama u inostranstvu." rekao je portparol Kremlja.

"Znate da ima aktivnu komunikaciju sa kolegama iz brojnih država širom svijeta. Uzimajući u obzir posebnu prirodu naših odnosa sa Srbima, naravno, potpuno je normalno da dolazi do takve razmjene posjeta. Naravno, bilateralni odnosi i situacija u regionu su prvi prioritet", rekao je Peskov, prenosi Tass.

Beogradski dnevnik Danas pisao je u četvrtak da je nekoliko državljana Rusije projterano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Moskovski dnevnik Komersant objavio je u petak da je u odnosima Moskve i Beograda nastao skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, koji je posjetom Beogradu rješavao Patrušev.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodi Tass, ranije je odbio da komentariše izvještaje lokalnih medija o deportaciji ruskih državljana iz Srbije.

Kako navodi ruska agencija u odgovoru na pitanje TV N1, na pisanja Danas-a, Vućić je rekao da "ne komntariše pisanje tabloida".

Agencija Beta na ovu temu navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, kao ni Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nisu do sada odgovorili na pitanje te agencije da li je tačno da je protjerano nekoliko ruskih državljanina i da li je Patrušev iz tog razloga boravio u Beogradu.

Agencija Tass još dodaje da im je Ruska ambasada u Beogradu rekla da nijesu dobili formalno obavještenje o navodnoj deportaciji ruskih građana iz Srbije zbog umješanosti u pokušaj puča u Crnoj Gori, na dana parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra.