Lavrov i Putin odbacuju optužbe o uplitanju u izbore u SAD

Vladimir Putin i Sergej Lavrov

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je optužbe da se Moskva miješa u američke predsjedničke izbore tako što je orkestrirala seriju sajber napada na američke političke organizacije i prominentne sadašnje i bivše zvaničnike.

Govoreći na poslovnom forumu u Moskvi, Putin je u srijedu rekao da američki zavničnici "zloupotrebljavaju antirusku retoriku" koja je kako je rekao" otrov za naše bilateralne odnose."

"Oni su započeli sa ovom histerijom, tvrdnjom da je hakiranje u interesu Rusije" rekao je Putin i dodao "ali to nema nikakve veze sa ruskim interesima".

Kako je rekao optužbe služe da skrenu pažnju američkih glasača.

"Svi pričaju o tom ko je to učnio, ko je hakirao, ali, da li je to ono što je važno. Najvažnija stvar je šta je unutar tih informacija." zaključio je ruski predsjednik.

Ranije danas je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov takođe odbacio tvrdnje da se njegova zemlja miješa u američke predsjedničke izbore, nazvavši takve ocjene "smiješnim".

U ekskluzivnom intervjuu sa Christianeom Amanpour u Moskvi, Lavrov je rekao da im "laska" što američki zvaničnici misle da se Rusija miješa u predsjedničke izbore, ali da su tvrdnje "smiješne" i "bez i jedne činjenice."

SAD su prošle sedmice optužile Rusiju da stoji za serije hakerskih upada u emailove u SAD, uključujući i sajber napad na Demokratski nacionalni komitet.

Bijela kuća je u utorak saoptila da će razmotriti različite odgovore na navodne hakerske napade.

"Laska nam, naravno, da imamo takvu vrstu pažnje - kao jedna reagionalna sila, kako nas je predsjednik Obama ne tako davno nazvao" rekao je Lavrov.

"Sada svi u SAD kažu da je Rusija ta koja učestvuje na američkim predsjedničkim izborima" kaže Lavrov, dodajući "Nijesmo za to vidjeli niti jednu jedinu činjenicu".