Stolac: Poznati svi učesnici incidenata koji su obilježili lokalne izbore

Stolac

Nakon incidenta i fizičkog obračuna koji se na dan lokalnih izbora u BIH, dogodio u Stocu, još uvijek se provode istražne radnje i radi se na procesuiranju osumnjičenih, dok je stanje povrijeđenog Marija Raguža još uvijek nepromijenjeno.

Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) Ljudevit Marić, policijski službenici još uvijek obavljaju uviđaj na 11 mjesta na kojima su prijavljeni incidenti te ispituju svjedoke, a poznate su im i sve osobe koje su učestvovale u incidentima.

U Stocu se provodi operativna kriminalistička istraga, a na Tužilaštvu je da kvalifikuje djelo. Policija će nakon završetka istrage u saradnji sa Tužilaštvom nastaviti daljnje aktivnosti na rasvjetljavanju događaja.

Za Klix.ba je potvrđeno i kako se radi na procesuiranju osumnjičenih čiji broj i imena nijesu mogli dobiti, budući da se radi o istrazi koja je u toku, ali je glasnogovornik potvrdio imena četiri osobe koje su od ranije poznate u medijima, a učestvovale su u incidentu.

Radi se o Salmiru Kaplanu, predsjedniku općinskog odbora SDA Stolac i kandidatu za načelnika ove općine, Mariju Ragužu, članu Biračkog odbora stolačkog birališta Podgrad II, Demiru Mahmutćehajiću, aktuelnom vijećniku SDP-a u Općinskom vijeću Stolac i Ivanu Periću, predsjedniku Općinske izborne komisije.

Tokom fizičkog obračuna Kaplana i Perića, fizičke povrede je zadobio Mario Raguž te je nakon što je odveden u Dom zdravlja Stolac, primljen u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar.

Glasnogovornica SKB Mostar je kazala kako je njegovo stanje nepromijenjeno te kako se nalazi na odjelu intenzivne njege. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali je i dalje podvrgnut opsežnoj dijagnostičkoj obradi.

Podsjetimo 2. oktobra se u Stocu dogodio incident na više biračkih mjesta, a jedan od najznačajnijih bio je upravo i ovaj slučaj. Zbog incidenata su izbori u ovoj općini otkazani.