Primirje u Siriji stupilo na snagu, svi tvrde da će se pridržavati

Ilustracija

Primirje svih strana u Siriji koje su dogovorile krajem prošle sedmice SAD i Rusija stupilo je na snagu u 7 sati popodne po lokalnom vremenu, odnosno 6 sati po centralnoevropskom vremenu.

Sve strane u skubu tvrde da će ga se pridržavati. Glavna sirijska opoziciona oružana grupa podržala je u saopštenju u ponedjeljak primirje obećavši da će ga se pridržavati.

Sirijska armija je saopštila da će sedmodnevno primirje biti primijenjeno na cijeloj teritoriji zemlje, ali su u saopštenju na državnoj TV naveli da zadržavaju pravo da odgovore "na svaku formu kršenja prekida vatre od bilo koje naoružane grupe".

Kurdske milicije okupljenje u jedinicama YPG, u Siriji, takođe su poručili da će obustaviti operacije na terenu u skladu sa američko-ruskim sporazumom o prekidu vatre.

U njihovom saopštenju takođe je navedeno da se nadaju da će ovaj prekid vstre omogućiti fokusiranje napora na borbu protiv "Islamske države".

SAD u sukobu u Siriji podržavaju umjerene pobunjeničke grupe uključujući i kurdske snage, dok Rusija zastupa stranu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je ranije u ponedjeljek da će humanitarna pomoć iz njegove zemlje krenuti za Alepo, najtragičniji i najrazoreniji grad u ovom ratu, odmah čim primirje stupi na snagu.

AP je objavio da je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, Mihail Bogadnov izjavio danas da bi mirovni pregovori za okončanje petogodišnjih sukoba u Siriji mogli biti nastavljeni narednog mjeseca.

On je dodao da će izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura odrediti datum početka novih pregovora pod pokroviteljstvom UN.