Počinje izrada statuta ZSO

Skupština Kosova o dijalogu sa Srbijom

Novoimenovani članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština predstavljeni su institucijama EU u sredu i četvrtak u Briselu, potvrdio je ministar za administraciju lokalne samouprave na Kosovu Ljubomir Marić, inače i koordinator svih aktivnosti između tima sa ostalim institucijama.

“Ovaj put ovaj proces zaista kreće uz punu podršku vlade u Prištini i svih relevantnih političkih činilaca, što je nama jako bitno da konačno možemo da se bavimo stručnim delom posla, dakle, izradom statuta i realizacije svih delova briselskog sporazuma o ovom pitanju“, kazao je on.

U zajeničkoj izjavi, članovi Upravljačkog tima izrazili su zadovoljštvo što je proces formiranja ZSO pokrenut s mrtve tačke.

Vinka Radosavljević, Igor Kalamar, Dejan Radojković i Svetislav Durlević, saopštili su da su u Briselu predstavili pozitivne strane uspostavljanja ZSO-a.

“Želimo da obavestimo javnost da su gospodin Tači i premijer Mustafa doneli odluku o otpočinjanju rada na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština”, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da “Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom ali i u druga mesta na Kosovu kao i u Metohiji koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja”.

“Ovim se potvrđuje ispravnost naše odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama gospodina Tačija i gospodina Mustafe”, dodaje se u saopštenju.

Kosovsko Ministarstvo administracije lokalne samouprave imenovalo je nove članove Upravljačkog tima 1. septembra.