Izetbegović: Referendum probni balon za otcjepljenje RS

Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je u ime stranačkog Kolegijuma pozvao međunarodne faktore, Ured visokog predstavnika u BiH i Vijeće za implementaciju mira, da reaguju povodom referenduma najavljenog u Republici Srpskoj (RS) za 25. septembar i zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Kolegij SDA danas je ocijenio da je odluka skupštine RS o zakazivanju referendumu za 25. septembar dosadašnje najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja.

"Ovo je prvi antidejtonski referendum: predsjednik RS Milorad Dodik je izjavio da će 'prije ili kasnije' biti organiziran referendum o 'samoopredjeljenju RS'", rekao je Izetbegović.

Kolegijum SDA smatra da je referendum zakazan za 25. septembar probni balon za referendum o otcepljenju RS od BiH. "Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH, to se planira učiniti 25. septembra ove godine", navodi se u zaključku sednice Kolegija SDA, prenosi Fena.

"Rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, to se planira učiniti 2018. godine", rekao je Izetbegović prenoseći na pres-konferenciji zaključke sa sjednice Kolegija SDA.

Kako je kazao, odgovor međunarodne zajednice i OHR-a na najavu referenduma je nikakav ili mlak.

"Domaće i strane institucije zadužene su za suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem ohrabruju snage destrukcije. Snage zakona se energično i odmah moraju suproststaviti snagama bezakonja. U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može do nikakavog. Nijedna stopa ove zemlje neće biti ništa do Bosne i Hercegovine. Te sile treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah. Pozivam OHR da poduzmu radnje da zaštite Ustav", kazao je Izetbegović.

On je pozvao delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kako je kazao, "bez obzira na stranačku pripadnost, formiraju zajednički patritoski front koji će zaustaviti avanturističko, protivustavno i protivzakonito djelovanje dijela vlasti u RS i stabilizirati prilike u BiH".