Pakistanski imami: “Ubistva iz časti” protiv islama

Saba Maqsood u bolnici nakon što ju je rodbina pokušala spaliti

Grupa od 100 istaknutih pakistanskih imama objavila je “fatvu” (verski dekret) da su “ubistva iz časti” zbog navodne štete ugledu porodice – protiv islamskog učenja i svi koji to čine su jeretici.

Jedna žena u Pakistanu polila je prošle sedmice ćerku uljem i spalila je živu zbog toga što je prkosila porodici i želela da se uda iz ljubavi, saopštila je policija.

Policijski zvaničnik Šeik Hamad je naveo da je osumnjičena Parved Rafid navodno priznala da je svoju 18-godišnju ćerku Zenat Rafid najpre vezala za krevet, potom polila uljem i zapalila. Jedan od saučesnika u zločinu bio je i brat nesrećne devojke.

Skoro 1.000 žena strada svake godine u takozvanim "ubistvima iz časti" u Pakistanu zbog navodnog kršenja strogih konzervativnih normi o ljubavi i braku.

Učiteljica u jednoj školi spaljena je pre dve sedmice, jer je odbila da se uda za čoveka koji je bio duplo stariji od nje.

Pakistanski premijer Navaz Šarif je pohvalio u februaru domaći film, koji je dobio Oskara, u kome se osuđuju “ubistva iz časti”. To je pobudilo nade aktivista da će napokon biti usvojeni dugo očekivani zakoni koji zabranjuju ova brutalna ubistva. Međutim, još nema napretka.