BiH: Premijeri bez dogovora o mehanizmu koordinacije

BiH zvaničnici prilikom susreta sa Hoyt B. Yeeom u Sarajevu 7.juna 2016.

Mehanizam koordinacije nije usaglašen ni danas, rečeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, te specijalnim prestavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom.

U ponedjeljak 13. juna biće ponovo nastavljeni razgovori u vezi konačnog usaglašavanja teksta „mehanizma koordinacije“, na čiju provedbu su se bh. vlasti obavezale na euroatlanskom putu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je kako je riječ o konačnom usaglašavanju teksta koji je obaveza BiH na euroatlanstkom putu. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović dodala je kako se sada vidi forma koja mora omogućiti svim nivoima da učestvuju i zajednički traže rješenja.

„Još jedan sastanak na zadatu temu, ali sada se vidi forma koja mora omogućiti svim nivoima da učestvuju i zajednički traže rješenja. Ne pravi se nikakva administracija, nego od postojeće strukture formiramo zajednička tijela da bismo mogli osigurati veću prohodnost, bolje razumijevanje i zajednički rad na svim nivoima vlasti. Ja sam optimista", rekla je Cvijanović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je danas mogao bit usaglašen mehanizam koordinacije, ali da je to složeno pitanje.

"Mi svaki put napravimo korak u tom pogledu. U suštinskom smislu mislim da je ostalo jedno ili dva pitanja, koja, vjerujem da ćemo sljedeći put dogovoriti. Gotovo izvjesno je da će naredni sastanak biti i finalni u povodu mehanizma koordinacije", smatra Novalić.

Specijalni predstvanik EU u BIH Lars Gunnar Wigemark rekao je da je zadovoljan naporima obje strane, te da je usaglašavanja mehanizma koordinacije od velikog značaja za BiH.

„Važno je imati mehanizam koordinacije koji će biti transparentan i omogućiti zajedničku saradnju na svim nivoima vlasti“, rekao je novinarima Wigemark.

Danas su se državni i entiteski premijeri sastali i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoytom B. Yeeom, a prisustvovala je i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.