Orić isporučen BiH, ostaje u pritvoru 24 sata

Naser Orić saslušan je u Tužiteljstvu BiH te mu je postupajući tužitelj odredio mjeru zadržavanja u trajanju od 24 sata, kazala je za naš radio Lejla Čović koja je bila s Orićem na saslušanju.

"Naser Orić je iskoristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom. Donijeta je tužilačka odluka da se Naser Orić zadrži u pritvoru 24 sata. Nakon toga će Tužilaštvo odlučivati koji su daljni koraci, o tome da li će tužilac odrediti pritvor ili mjere zabrane ili možda da ne podnese bilo kakav prijedlog. Sve je na Tužilaštvu," kazala je Čović

Oriću je tokom saslušanja predočeno koja mu se krivična djela stavljaju na teret.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, stigao je danas u popodnevnim satima Sarajevo, a nakon što je jučer Federalni ured za pravdu Švicarske odlučio da će ga izručiti BiH.

Nakon što ga je preuzela Granična policija BiH, Naser Orić je predat u nadležnost Tužilaštva BiH koje protiv njega vodi istragu koju je preuzelo od Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Podsjećamo, Orić je uhapšen 10. juna u Ženevi po potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene u Zalazju kod Srebrenice, iako je za sva dešavanja tokom rata na ovom području pravosnažno oslobođen pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Nakon hapšenja Oriću je određen ekstradicijski pritvor od 14 dana. U međuvremenu Srbija je Švicarskoj poslala zahtjev za Orićevo izručenje, a u posljednji tren Federalni ured za pravdu Švicarske zaprimio je i zahtjev BiH.

Prednost je data bosanskohercegovačkom zahtjevu zbog činjenice da se protiv Orića postupak vodi i u Tužilaštvu BiH te zato što je djela za koja ga se tereti počinio u BiH.