Tužioci Srbije i BiH: Potraga za svjedocima zločina u Štrpcima

Spomenik žrtvama otmice u Štrpcima

Glavni tužilac BiH Goran Salihović i tužilac Tužilaštva za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević razgovarali su u Sarajevu o aktivnostima zajedničkog tima na otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnog zločina u Štrpcima 1993. godine.

Nakon sastanka je saopšteno da je zajednički tim u proteklom periodu ostvario niz aktivnosti koje su ocijenjene kao vrlo uspješne. Tokom sastanka je razgovarano i o aktivnostima u vezi sa pronalaskom svjedoka ratnih zločina.

Goran Salihović je glavni tužilac BiH. Kaže kako je tokom sastanka najviše pažnje posvećeno zločinu u Štrpcima. 1993. godine iz voza na relaciji Beograd – Bar, u mjestu Štrpci oteta su 22 građanina bošnjačke nacionalnosti. Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci dvojice putnika i jedno nekompletno tijelo pronađeni u jezeru Perućac:

„Najveći segment smo dali predmetu Štprci, predmetima Srebrenica, određenim predmetima u BiH, Trnovo, tako da mi u narednom periodu očekujemo još tješnju saradnju i iz te saradnje sigurno da ćemo imati rezultat. Rezultat bi trebao biti - optužnice.“

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine u Srbiji, kaže kako su dva tužilaštva odmakla u rasvjetljivanju pojedinih zločina koji opterećuju cijelu regiju:

„Sve u svemu, hoću da konstatujem da se protokol pokazao kao jako dobar jer smo zaključili da bez međusobne saradnje, koja je počiva, pre svega, na međusobnom poverenju i svesti da mi radimo jedan posao, posao tužilaca. I mislim da smo na dobrom putu i da smo uspeli.“

Glavni bh. tužilac je najavio kako će u Briselu, krajem mjeseca, BiH potpisati protokol u saradnji u predmetima ratnih zločina i sa Crnom Gorom.