Svjetska banka snizila procjene gospodarskog rasta

Četiri godine nakon izbijanja globalne financijske krize, najgore je, čini se, prošlo, no globalno je gospodarstvo i dalje krhko, poručila je Svjetska banka u najnovijem izvješću o ekonomskim izgledima, u kojemu je oštro smanjila procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini.

U izvješću Svjetska banka procjenjuje da je u prošloj godini globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 2,4 posto. To je znatno manje od 3 posto, koliko je Banka procjenjivala u izvješću iz lipnja prošle godine. Postupno ubrzavanje rasta globalnog gospodarstva Svjetska banka očekuje u 2014. godini, kada bi BDP trebao ojačati 3,1 posto, dok bi 2015. svjetsko gospodarstvo moglo porasti za 3,3 posto.

Oporavak koji je Banka lani očekivala vjerojatno će nastupiti tek krajem prvog i u drugom tromjesečju ove godine, a ne ranije, kazao je Andrew Burns, vodeći autor izvješća o Globalnim gospodarskim izgledima.

Svjetska banka upozorila je da bi politička borba u SAD-u oko podizanja granice zaduživanja države i smanjivanja proračunske potrošnje mogla negativno utjecati na gospodarski rast, izazvati gubitak povjerenja u američku valutu i uznemiriti financijska tržišta.

Prije financijske krize u 2007., te zemlje u cjelini ostvarivale su gospodarski rast od otprilike 7,5 posto godišnje, a samo Kina od 10 posto. Svjetska banka predviđa da će kineski gospodarski rast dosegnuti ove godine 8,4 posto, no da će do 2015. usporiti na 7,9 posto.