Ukrajina:Povučen sporni zakon o kleveti

Ukrajinski parlament u utorak je povukao zakonski prijedlog koji bi klevetu proglasio kaznenim djelom i kažnjavao zatvorom, a koji su opozicija i mediji nazvali korakom prema uvođenju cenzure prije parlamentarnih izbora 28. oktobra.

Zastupnici Stranke regije predsjednika Viktora Janukoviča i njihovi saveznici koji imaju većinu u parlamentu od 450 mjesta, prihvatili su zakon u prvome čitanju 18. septembra. Međutim, pošto je Janukovič prošle sedmice kritizirao taj zakonski prijedlog, stranka ga je povukla iz procedure glasujući u utorak.

Opozicija pak strahuje da će nakon izbora vladajući ponovno vratiti u raspravu taj zakonski prijedlog kojim bi se kleveta kažnjavala zatvorskom kaznom do pet godina.

Zakon bi se primjenjivao na sve, uključivo novinare, koji bi "namjerno širili netačnu informaciju" i time naštetili ugledu osobe, nanijeli joj duševnu bol, povrijedili dostojanstvo ili poslovni ugled.

Da je prihvaćen, zakon o kleveti bio bi ponovno uveden 11 godina pošto ga je Ukrajina ukinula te bi neovisni mediji bili pod još većim pritiskom prije izbora na kojima se predviđa ponovna pobjeda Regije.