Libijske vlasti se izvinile SAD zbog ubistva ambasadora


Opšti libijski nacionalni kongres se danas izvinio SAD zbog ubistva američkog ambasadora i još tri zvaničnika u napadu radikalnih islamista na konzulat u Bengaziju.

"Upućujemo izvinjenje SAD, američkom narodu i celom svetu zbog ovoga što se dogodilo", rekao je na konferenciji za novinare u Tripoliju predsednik libijskog Opšteg nacionalnog kongresa, Mohamed el Megarjef.

On je kazao da je Libija na strani SAD u trenutku kada se one suočavaju sa "ubistvima" i ocenio da je napad "kukavički".

Prema informacijama libijskih snaga bezbednosti, napad na Ambasadu izvršen je raketama, dok su očevici kazali da su se napadači služili bombama ručne izrade.

Ambasador SAD u Libiji Kristofer Stivens poginuo je sinoć u napadu na konzulat u Bengaziju, koji je zapaljen tokom protesta ekstremnih islamista zbog postavljanja na internet trejlera filma u kojem se ismeva prorok Muhamed i islam.

Američki predsednik Barak Obama oštro je osudio napad i naveo je da je naredio uvođenje pojačanih mera bezbednosti i zaštitu američkog diplomatskog osoblja širom sveta.

Sinoćni napad na konzulat u Bengaziju, kao i cepanje američke zastave pred ambasadom u Kairu, usledili su kao reakcija na postavljanje na internet odlomka iz filma koji vređa proroka Muhameda. Takođe, vreme napada se poklapa sa 11. godišnjicom terorističkih napada na SAD (11. septembra 2001).