Beograd: Postignut dogovor, studenti FMU otključali rektorat

Studenti beogradskog Fakulteta primijenjene umjetnosti, predstavnici Ministarstva prosvjete Srbije i Univerziteta umjetnosti postigli su večeras dogovor, nakon čega su studenti otključali zgradu Rektorata.

Kako javljaju beogradski mediji, ministar prosvjete i nauke Žarko Obradović upozorio je da je potez studenata Fakulteta primijenjenih umjetnosti i zaključavanje državnog sekretara u zgradi rektorata nedoličan i da ne doprinosi rješavanju problema.

Obradović je rekao da, uprkos incidentu, nadležni traže rješenje koje će biti prihvatljivo i za studente i za fakultet.

Studenti su poslije podne u zgradi rektorata Univerziteta umjetnosti zaključali državnog sekretara Ministarstva prosvjete i nauke Radivoja Mitrovića, rektorku Univerziteta umjetnosti (UU) Ljiljanu Mrkić Popović i dvojicu dekana.

Studenti FPU blokirali su jutros ulaze na sve tri fakultetske lokacije u gradu, nezadovoljni što odlični studenti nisu oslobođeni školarine, poslije čega su se sastali s rektorom Mrkić Popović, dekanom Kostićem i državnim sekretarom Mitrovićem.

Prema riječima predsjednice Studentskog parlamenta Univerziteta umjetnosti Vesne Đoković, studenti su se na taj korak odlučili jer, kako kaže, tokom sastanka nije iznijeto rješenje.