Martinović se na sudu branio ćutanjem

Bivši haški osuđenik Vinko Martinović Štela branio se danas ćutanjem pred zagrebačkim sudom, gdje je priveden zbog pokušaja ubistva Zdravka Čuljka 1996. godine u Mostaru.

Nakon ispitivanja Martinović je vraćen u pritvor u Remetincu, a istražni sudija je spis vratila Županijskom državnom tužilaštvu radi podizanja optužnice ili eventualne dopune istrage.Uhapšen je sinoć na graničnom prijelazu kod Metkovića po međunarodnoj potjernici.

Protiv Martinovića je na snazi i međunarodna potjernica raspisana po nalogu zagrebačkoga Županijskog suda, pred kojim je još od 1998. godine optužen za ubistvo jedne žene u Mostaru.

Iste godine na zagrebačkom sudu nepravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud pet dana prije njegovog izručenja Haškom tribunalu u avgustu 1999. godine ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.

Martinović, Hrvat iz BiH, nedavno je pušten iz italijanskog zatvora, nakon što je odslužio dvije trećine osamnaestogodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima u BiH.

On je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini i 1993. i 1994. godine. U istom procesu Mladen Naletilić, zvani Tuta osuđen je na 20 godina zatvora.

Naletilić i Martinović osuđeni su za zločine koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna u Mostaru, na čijem su čelu bili.