Vatikan začuđen odlukom hrvatskih vlasti

Portparol Vatikana Federiko Lombardi izrazio je danas "iskreno čuđenje" zbog rješenja koje je donio hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kojim se povratak dobara istarskog samostana u Dajli Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj proglašava ništavnim.

"Vijesti o poništenju ili 'proglašenjem ništavnim' od Ministarstva pravosuđa odluka koje je već donijela Kancelarija državne uprave u istarskoj regiji Buje o vraćanju dobara župi Dajla pobuđuju iskreno čuđenje, zato što je hrvatska premijerka iskazala namjeru da se problem do kojeg je stalo Hrvatskoj i Vatikanu rješava u duhu saradnje", rekao je Lombardi, a prenosi agencija ANSA.

O tom slučaju, dodao je Lombardi, "zainteresiranim će se stranama morati dati mogućnost preispitivanja te odluke na odgovarajućim mjestima".

Ministarstvo pravosuđa ništavim je oglasilo rješenja Istarske županije kojim je župi Dajla u vlasništvo dato zemljište na crkvenom i civilnom području benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama.

Ta imovina je povod za aktuelni spor između države i crkve, te između Biskupije porečke i pulske i benediktinaca iz Italije koji takođe polažu pravo na tu imovinu.