Italija:Berluskoni priznao poraz na referendumu


Italijanski premijer Silvio Berluskoni priznao je poraz na dvodnevnom referendumu na kojem su Italijani masovno odbacili povratak nuklearnoj energiji, privatizaciju sistema za vodosnabdijevanje i imunitet šefu Vlade.

"Očigledno je da je volja Italijana jasna po svim pitanjima ovog glasanja", naveo je Berluskoni u saopštenju izdatom povodom ishoda referenduma.

Prema za sada još nepotpunim rezultatima, ogromna većina Italijana, između 95 i 96 odsto njih, glasala je za ukidanje zakona Berluskonijeve vlade koji se odnose na ta pitanja.

On je ocijenio da "Vlada i parlament moraju da u potpunosti prihvate odgovore s referenduma" i priznao da je izlaznost bila veoma velika, 57 odsto, što "ukazuje na želju građana da učestvuju u odlukama o budućnosti zemlje, a to se ne može ignorisati".

Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da najmanje 51 odsto građana izađe na biračka mjesta, što se u Italiji posljednji put dogodilo 1995. godine. Kako se ocjenjuje, velika izlaznost i poraz premijerovog tabora mogu da oslabe Vladu, koja je već oslabljena porazom vladajuće koalicije na lokalnim izborima prije 15 dana kada je ona izgubila svoje uporište Milano.