Hiljade Kurda na protestima u Strazburu

Nekoliko hiljada Kurda izašlo je u subotu na proteste u Strazburu tražeći "nezavisni Kurdistan" i oslobađanje Abdullaha Odžalana, bivšeg lidera separatističke stranke Kurdske radničke partije (PKK), koji se od 1999. godine nalazi u zatvoru u Turskoj.

Odžalana su u Keniji uhvatili turski agenti 1999. godine uz pomoć američkih obavještajnih službi.

U Turskoj je osuđen na smrt zbog "separatizma" u junu 1999. godine, a kazna je 2002. godine preinačena u doživotni zatvor jer je smrtna kazna ukinuta. Evropski sud za ljudska prava preporučio je u maju 2005. godine organiziranje novog suđenja ocijenivši da je suđenje iz 1999. godine bilo "nepravično".

Brojne kurdske porodice koje su stigle iz Njemačke, Francuske, Belgije, Holandije i Švicarske mirno su se kretale od željezničke stanice do četvrti Meineau (Meino) gdje se u toku dana održava veliki Piknik. Proteste je organizirao Savez kurdskih udruženja u Francuskoj.

Kurdistanska radnička stranka, koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijiom, povela je 1984. godine secesionističku pobunu na jugoistoku Turske, u kojoj j bilo 37.000 mrtvih. Na poziv Odžalana, njegove pristalice su proglasile 1.oktobra 2006. godine jednostrano primirje koje je Ankara odbacila. Kurdski pobunjenici su produžili jednostrano primirje do 2011.