Srbija predala Upitnik EK

Premijer Srbije Mirko Cvetković uručio je danas komesaru Evropske unije za proširenje Štefanu Fileu odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Odgovori na 2.483 pitanja, razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja, urađeni su u roku od 45 dana.

Na osnovu tih odgovora bi trebalo da bude izrađeno mišljenje o kandidaturi Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Pre predaje odgovora iz Upitnika EK, predsjednik Vlade Mirko Cvetković, potpredsjednik Božidar Đelić i direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević, sastali su se s predsjednikom EU Hermanom van Rompejem.

Evropska unija ostaje posvećena perspektivi evropske integracije Srbije, poručio je danas u Briselu predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej, dodajući da Srbija mora da nastavi sa reformama, konstruktivnim pristupom u regionu i da u potpunosti sarađuje s Haškim sudom.

Van Rompej je na sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem ponovio "ličnu i posvećenost EU perspektivi evropskih integracija Srbije i cijelog regiona Zapadnog Balkana".

"Koristim ovu priliku da ohrabrim Srbiju da nastavi sa važnim reformama i nastavi sa konstruktivnim pristupom u regionu. Takođe ističem potrebu pune saradnje s Haškim sudom", navodi se u saopštenju iz Rompejeve kancelarije.

Razgovori , završavaju se popodne, kada će se delegacija Srbije sresti i sa Žoze Manuelom Barosom, predsjednikom Evropske komisije.