Izetbegović:Đukanović korektniji od većine lidera Srbije

Položaj Bošnjaka u Crnoj Gori se popravlja, ali je za njihovu punu ravnopravnost u bitnim segmetnima društva potrebna podrška države i većinske zajednice, izjavio je Bakir Izetbegović, bošnjački predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je u razgovoru za podgoričke „Vijesti“ ocijenio da su odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine korektni, ali da treba raditi na jačanju političkih i kulturnih veza dviju zemalja.On je istskao da očekuje od Crne Gore do kraja istraži slučajeve deportacije bosanskih izbjeglica 1992. godine kao i progon Bošnjaka iz pljevaljske Bukovice.

“Milo Đukanović je mogao biti jasniji u ograđivanju od ratnog dijela svoje političke karijere, ali poduzeo je istrage u slučajevima Bukovice i deportacije Bošnjaka. Činjenica je da je prednjačio i u popravljanju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i imao korektniji odnos od većine lidera iz Srbije, i naročito od lidera bosanskih Srba“, kazao je Izetbegović.

Ocijenio da je Crna Gora imala rukovodstvo koje je smoglo snage da se okrene budućnosti, Evropskoj uniji, duhu civilizovane evropske zajednice.