Obama čestitao Sudancima na referendumu

Američki predsednik Barak Obama čestitao je u nedelju Sudancima na "inspirativnom referendumu" o budućnosti njihove zemlje i pozvao na mir i uzdržanost.

"Mirni i dobro organizovani referendum u Sudanu inspiracija je celom svetu i priznanje odlučnosti naroda i lidera južnog Sudana u borbi za bolju budućnost", istakao je Obama.

On je dodao da se referendum sada pomera u drugu fazu i da su nezavisni posmatrači ohrabreni dosadašnjim uspešnim procesom iako zvanični rezultati neće biti objavljeni izvesno vreme.

"Apelujemo na sve strane da ostanu mirne i budu uzdržane dok se ne dobiju rezultati i ne završi primena Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma iz 2005. godine", rekao je Obama.

On je pohvalio organizatore referenduma, kao i domaće i međunarodne posmatrače, ali više od svih "glasače koji su izašli u tako velikom broju i u pozitivnom duhu glasali".

Prema nepotpunim podacima, nakon sedmodnevnog referenduma većinski hrišćanski jug Sudana otcepiće se od muslimanskog severa. Dve strane vodile građanski rat od 1983. do 2005. godine.