Da li će Srbija uticati na Dodika?

Iza zatvorenih vrata: Boris Tadić

Šta će danas predsednik Srbije Boris Tadić da poruči političkim prvacima iz Republike Srpske koji mu dolaze uoči nastavka butmirskih razgovora koje neki nazivaju Dejton 2, u trenutku kada bosanski lonac uveliko ključa.

Da li postoji opasnost da Srbija uspori svoj evropski put, sada zbog Republike Srpske ili će stati iza evropskih zahteva Banja Luci i Sarajevu, i disciplinovati Milorada Dodika.

Današnji razgovor predstavnika političkih stranaka u Republici Srpskoj i premijera Milorada Dodika sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem nisu zvanično najavljeni u Beogradu, a održavaju se iza zatvorenih vrata.

Nisu najavljena ni saopštenja, a ni izjave učesnika nakon susreta. Jedini koji je progovorio o ovom susretu je Milorad Dodik u Banja Luci uoči odlaska za Beograd.

„Cjenim da je razlog sazivanja tog sastanka, kako je rečeno, ovaj proces u vezi sa sastancima koji nas čekaju na narednoj sjednici. Treba da se razreši još jedna stvar, a to je da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i garant tog sporazuma i ne može Srbija biti izvan. Po kom osnovu Amerika ili Evropa imaju više prava da učestvuju u promenama Ustava, nego što to ima Srbija koja je potpisala sporazum ili Hrvatska koja je isto to uradila“, tvrdi Dodik.


Dodik: Tražićemo podršku Srbije


Milorad Dodik je ponovio stav da nije za ustavne promene, niti da će ih predložiti parlamentu Republike Srpske i dodao:

„Tražićemo u tome podršku i u Srbiji. Koliko ona uopšte bude mogla da da podršku bilo čemu. I važno je da Srbija, pored svih svojih problema, kao što su Kosovo, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ima interes i snage da se bavi ovim pitanjem. Srbija se mora vratiti u ono što se tiče Dejtonskog sporazuma.“

Oni koji veruju da vlast u Beogradu neće dozvoliti da bude talac Dodikovog avanturizma i da dovede u pitanje evropski put Srbije, sada zbog Banja Luke, ne sumnjaju da će Tadić odigrati igru po briselskim pravilima. A to znači, da će primiriti svog prijatelja iz fudbalske lože i da će mu reći da ustavne promene koje su uslov evropskog puta Bosne i Hercegovine, nisu uperene protiv opstanka RS.

Oni drugi, koji misle da je Dodik Tadićev igrač, čekaju da vide šta su zapravo namere njegovog beogradskog „velikog brata“. Za razliku od domaćih oštrih kritičara ili apologeta, Brisel se čini sada sasvim odmeren.

Ovako je tekao naš razgovor sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju koji je umeo da bude veoma direktan, ponekad i neprijatno direktan kada su u pitanju neke izjave sa beogradskih zvaničnih adresa. Sada je davao samo odmerene diplomatske odgovore.
Jelko Kacin

„Mi stvarno želimo da Srbija da svoj doprinos ka stvaranju atmosfere, kako bi ustavne promene u Bosni i Hercegovini bile dobre“, kaže Kacin.

RSE: Da li vam se čini da Srbija to tako i čini u ovom trenutku?

„Ne mogu odgovoriti na to pitanje. Od početka ovog mandata, nismo imali nikakav susret na visokom nivou da bih na osnovu toga mogao da zaključim šta Srbija radi i šta želi. Nadam se da su srpski političari svesni da bi bilo kakva destabilizacija na granicom sa Srbijom, destabilizovala ceo region i zaustavila približavanje mnogih država Zapadnog Balkana ka i u Evropsku uniju.“


Današnji sastanak dokaz uticaja


Na naše pitanje da li misli da je Srbija pod pritiskom Evropske unije da disciplinuje Dodika, pa da bi takav mogao biti i razgovor danas u Beogradu, profesorka Tanja Miščević kaže:

„Naprotiv! Mislim da je Evropska unija u ovom trenutku stavila akcenat na ulogu Srbije, ne kao pritisak na Srbiju, već kao shvatanje da Srbija jako puno može da pomogne u razumevanju situacije u Bosni i Hercegovini.“

A na pitanje da li je presudan uticaj Beograda na stavove Banja Luke i u dosadašnjim neuspešnim butmirskim razgovorima, naša sagovornica je rekla:

„Svakako da će se pozicije ili dalji razgovori vrlo blisko dogovarati unutar i Republike Srpske i Srbije, što nam današnji razgovor i pokazuje.“

Milan Simurdić bivši ambasador Srbije u Zagrebu takođe veruje da se Beograd pridržava onoga što javno izjavljuje i definiše kao svoju politiku, a to je da “Srbija želi očuvanje teritorijalnog integriteta svih država u regionu, a logično je da se misli i na odnose između Srbije i BiH.”
Milan Simurdić


I pored ovakvih gotovo istovetnih tonova naših sagovornika, ipak, u delu domaće javnosti , kojoj je dosta zastajkivanja na evropskom putu, postoje sumnje. Njih je jedan komentator sa posećenog web sajta ovako formulisao:

“Srpski državni vrh je sada u delikatnoj situaciji.. Učinio je, dakle, sve da se Dodik oseća sigurnim, pa će sada biti jako zanimljivo videti da li će i koliko Beograd dalje dopuštati da banjalučki premijer bude vodeći generator regionalne nestabilnosti. “


Možda je najbliža istini prognoza našeg sagovornika Milana Simurdića koji je pribegao ovakvoj igri reči:

“Koliko god da su specifični odnosi država u regionu, na kraju se najčešće pokazivalo da je košulja bliža od odela.”

RSE: Ko je ovoga puta košulja, a ko odelo?

“To prepuštam vama da odlučite.”