Deložacija nakon zamjene imovine

Foto: Banjalukalive.com

Bračni par Desimir i Borjana Trivunović, sjedeći i spavajući na drvenoj klupi, slabo obučeni i u opancima, već drugi dan štrajkuju glađu ispred Narodne skupštine RS.

Štrajkuju nakon što su u četvrtak, po nalogu banjalučkog Osnovnog suda, deložirani iz imovine u Mišinom Hanu kod Banje Luke, koju su 1994. godine dobili zamjenom za sopstvenu imovinu u Garešnici u Hrvatskoj.

Sporno je što Desimir nije dobio pravo vlasništva nad svojom imovinom u Hrvatskoj nakon poništenja zamjene. Traži od predstavnika vlasti poništenje presude i povrat sadašnje ili prijeratne imovine:

„Čekam ovdje šta će mi sudbina donijeti. Ja nemam kuda. Ako ne mogu oni, onda nema ko drugi. Sud svoju vodi politika. Zima je, ali šta ću? Kud? Da idem gore? I ovako sam iznerviran, još da idem gore da gledam šta mi rade od ono moje sirotinje što sam stekao na deset prsta? Ne vidim i nek radi šta hoće. Poslije nove godine ’95. je prešlo sve na njega jedan kroz jedan - moja imovina tamo. Sad on je ovamo došao i tražio povrat imovine, nije prikazivao nijednoga ugovora. Nijednog ugovora nije prikazao ni u Hrvatskoj ni ovdje, nego ja sam došao, povrat imovine hoću."


Za nepuna dva dana protesta niko im od predstavnika vlasti nije prišao. U ruci drže transparent na kome piše „Glad do pravde. Mi smo žrtve Republike Srpske“.

I supruga Borjana je ogorčena jer su ostali i bez stvari iz kuće:

„Oteli nam jednu imovinu, oteli nam drugu imovinu. Ganjaju kako hoće, rade od nas šta hoće. Naša vlast ništa ne poduzima. Ja ne znam šta ću. Bacaju sve kroz prozor. Robu, deke, kauče bacali, veš mašinu kao da je to neko staro željezo...“

Advokat Trivunovića Predrag Radulović kaže da je porodica sa djetetom nasilno istjerana i mimo zakona jer u tom slučaju nisu primijenjene dopune Zakona o izvršnom postupku kojim su obustavljene deložacije u slučajevima zamjene imovine Srba iz Hrvatske dok se ne obezbijedi ulazak u posjed u imovinu u Hrvatskoj:

„Oni se ne mogu vratiti u Hrvatsku u svoju imovinu, ne mogu se vratiti kao vlasnici, a sud je prećutao da je nakon donesene presude o priznanju strane sudske presude donesenog rješenja u Hrvatskoj, da se priznaje strana presuda Okružnog suda u Banjoj Luci. Kada su htjeli da sprovedu to rješenje o priznanju strane sudske presude u Hrvatskoj, nisu mogli sprovesti to rješenje o priznanju strane sudske persude.“


U entitetskom Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica kazali su da postoji obaveza da se Trivunovićima obezbijedi alternativni smještaj ukoliko na to imaju pravo u skladu sa imovinskim zakonima. No, Desimir i Borjana odbijaju bilo kakvo privremeno zbrinjavanje i kažu da će istrajati u štrajku do povratka njihovog vlasništva.