Sedmica u slikama

Hrvatska - Ostavka - Premijer Hrvatske, Ivo Sanader, iznenada je podnio ostavku, za sada bez općeprihvaćenog obrazloženja.

Honduras - Protesti pristalica predsjednika Manuel Zelaya - Nakon izvršenog puča pristalice svrgnutog predsjednika Manuela Zelayae protestiraju i zahtjevaju poštivanje Ustava zemlje.

Francuska - Avionska nesreća - Srušio se Jemenski zrakoplov blizu Indijskog oceana i arhipelaga Comoros. 153 putnika je poginulo ali je jedna 14-to godišnja djevojčica spašena.

Japan - "Walkman TPS-L2¨ - Prije 30 godina SONY je promovirao prvi Walkman. ovo je njegovo najnovije izdanje sa digitalnim zvukom. U prva dva mjeseca prodato je 30.000 primjeraka. SONY je ukupno prodao 50 milijuna walkmana u svijetu.

Bosna i Hercegovina - Sarajevo - Ministri pravde BiH i Srbije su vodili razgovore u Sarajevu. Više pravde nakon sastanaka ministara pravde?

Bosna i Hercegovina - Američki kongresmeni - Nakon posjete američkog potpredsjednika, u Sarajevu je stigla delegacija Kongresa SAD. Cilj je bio procjena situacije u BiH.

SAD - Povlačenje iz gradova Iraka - Vojska SAD se povukla iz urbanih sredina u Iraku pa je vojska ove zemlje preuzela kontrolu nad gradovima. Odluku je objavio predsjednik Obama.

Irak - Slaganje zastave - 750.000 iračkih vojnika je dopremljeno u gradove, američki vojnici slažu zastave poput ovog u kampu u Samari.

Irak - Vojna parada - Iračani su obilježili preuzimanje gradova slavljem i vojnim paradama. Ovo je snimak parade u Najafu.

Rusija - Medvedev i Obama - Foto reporter je snimio telefonski razgovor ruskog predsjednika Medvedeva sa američkim predsjednikom Obamom, uoči njegove posjete Moskvi.

Italija - Vagoni u plamenu - Dva vagona punjena sa gasom su eksplodirala u Italiji, u gradu Viareggio. Jedna je osoba poginula, 50 ih je povrijedjeno.

Afganistan - Vojna ofanziva američke vojske - Oko 4,000 američkih vojnika i 650 Afganistanaca je počelo vojnu ofanzivu u provinciji Hamad koja je do sada bila uporište Talibana.

Pakistan - Još jedna bomba - Pakistanska policija istražuje mjesto eksplodirane bombe čiji je mehanizam pokrenut daljinskim upravljačem. Eksplozija se dogodila u Peshavaru.

SAD - Michael Jackson - Svijet se još oprašta od svjetske pop zvijezde Michaela Jacksona, pa su prošlog tjedna njegovi obožavatelji na mnogim mjestima ispisivali poruke obožavanja. Ovo je snimak ispred Apollo kazališta u Harlemu, New Yorku.

SAD - Kip slobode - Svjetski poznat Kip slobode ponovo je, nakon rekonstrukcije, otvoren za posjetioce.

Albanija - Izbori - Premijer Albanije Sali Berisha se obraća javnosti nakon što su prve analize pokazale da ima prednost nad svojim protivkandidatom, iz Socijalističke stranke. Glasalo je 3.100.000 Albanaca.

Rusija - Ponovo sukobi - Ruski su zvaničnici objavili fotografiju tijela četvorice gerilaca ubijenih u Dagestanu od strane snaga sigurnosti.

Rusija - Kako dalje? - Ruski invalidi su protestirali jer vlasti ne ulažu u infrastrukturu koja bi bila prilagodjena njihovim potrebama.

Kina - 88 zvijezda - Ovako su vlasti obilježile 88-i rodjendan Komunističke partije Kine, osnovane 1921-e godine, koja danas ima više od 60 milijuna članova.

Kina - Potraga za preživjelima - Nakon sudara vlakova spasioci traže preživjele. Po prvim podacima poginule su tri osobe.