Vlada RS odbija zakone, Inzko izdao oštro upozorenje

Visoki predstavnik Valentin Incko upozorio je Vladu Republike Srpske da njeni današnji zaključci o neprihvatanju njegovih odluka o Elektroprenosu BiH i distriktu Brčko predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vlada RS-a je danas rekla da taj entitet neće primjenjivati zakone koje Incko donio 18. septembra, i najavila da će pokrenuti sudske prijave protiv svih visokih predstavnika u BiH zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Današnji zaključci Vlade RS direktno osporavaju Dejtonski mirovni sporazum, uključujući konačnu odluku za Brčko. Posljedice ovog osporavanja su ozbiljan nazadak u provedbi pet ciljeva i dva uslova za zatvaranje OHR i tranziciju u Ured specijalnog predstavnika EU," rekao je portparol OHR-a Frano Maroević.

"Sada možemo reći da je očigledno da je dugoročna namjera Vlade RS bila da kroz višemjesečnu blokadu “Elektroprenosa” uništi ovo usješno preduzeće, koje pruža javne usluge. Ono što mogu reći, od daljnjih koraka, jeste da će se sutra sastati ambasadori Upravnog vijeća za provedbu mira i razmotriti ove zaključke Vlade RS," dodao je on.“

Vlada tvrdi da su Inzkove odluke u suprotnosti sa odlukom Fiskalnog vijeća BiH o raspodjeli sredstava sukcesije, važećim zakonim o državljanstvu i pravilima korporativnog upravljanja kao i osnovnim principima za otvaranje tržišta električne energije.

Vlada je naložila članovima uprave Elektroprenosa koji su iz RS da ne rade više u tom preduzeću.

"Vlada će kod nadležnih sudova pokrenuti sudske sporove i podnijeće prijave protiv svih visokih predstavnika u BiH u zemljama iz kojih dolaze za kršenje Dejtonskog sporazuma", izjavio je Puhalac novinarima.

Visokom predstavniku nije jasno zbog čega su političari u RS burno reagovali, jer je kako kaže riječ o odlukama koje su tehničke prirode.

"To je bila samo jedna jednostavna stvar, logična, da ja produžim mandat direktoru Dušanu Mijatoviću kako bi ova važna institucija koja radi profitabilno, koja na svom računu ima minimum 150 miliona KM, nastavila da radi," rekao je Inzko.

Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Nikola Špirić ima drugačije viđenje o odlukama visokog predstavnika.

"Čini mi se da bi iz Sarajeva viđenje trebalo da bude da se kaže visokom predstavniku ne nemojte to činiti s tim ljudima mi hoćemo da pravimo državu. Spremni smo da razgovaramo i da dajemo jedni drugima dio koncesija da bi izgradili našu državu. Ali ako se odavde bude aplaudiralo tamo gdje visoki predstavnik donese odluku o preglasavanju to je podrška podjeli zemlje," rekao je Špirić.

"Blokada države je kršenje Dejtona"

Cijeli problem počeo je blokadom rada Elektroprenosa BIH, jedne od najuspješnijih državnih kompanija.

Posljednjih godina ostvarila je profit od 55 miliona. Budući da joj je sjedište u Banja Luci, Republika Srpska samo od poreza dobila je pet miliona maraka.

Elektroprenos za razliku od drugih bosanskohercegovačkih firmi nema tehničkih problema u poslovanju, ali je politika umješala svoje prste.

Međunarodna zajednica podržava funkcionisanje kompanije Elektroprenos BIH na način na koji je uspostavljena zakonom i insistiraće na tome, kaže američki ambasador Čarl Ingliš.

Ingliš je komentarisao je i moguću najavu blokade rada državnih institucija.

"Djelovanja koja bi bila usmjerena ka podrivanju rada državnih institucija, bila bi viđena od strane Sjedinjenih Američkih Država, kao čisto kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma," rekao je Ingliš.

Ministar Puhalac je istakao da će Vlada RS tražiti zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS za 30. septembar na kojoj će biti razmatrana informacija o zakonima koje je pokušao da nametne Incko.

Ovaj zaključak sa obrazloženjem biće dostavljen Evropskoj komisiji, Evropskim parlamentu, generalnom sekretaru UN, svim potpisnicima i garantima Dejtonskog sporzuma sa ciljem ukazivanja na permanentno kršenje ovog sporazuma.