Država nikad neće bankrotirati

Mustafa Mujezinović

Mustafa Mujezinović nedavno je preuzeo dužnost predsjednika Vlade Federacije BiH, nakon što je Nedžad Branković podnio ostavku na tu funkciju. Fotelja je vruća jer Mujezinovića čeka rebalans budžeta kako bi se ispunili uslovi iz stand by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. U intervjuu za naš radio, federalni premijer govori o tome koje mjere štednje će uvesti i hoće li njih osjetiti predstavnici vlasti ili građani, koji ionako imaju mala primanja.

RSE: Vlada Federacije preuzela je prve konkretne mjere štednje - prodaćete osam vladinih auta. Šta je sljedeće?

Mujezinović: Bilo je mjera i prije toga, konkretnih - zaustavljen je prijem državnih službenika preko Agencije za državnu službu, kao i namještenika. Sugerisaćemo da isto urade i kantoni i općine jer tu je jedan nekontrolisan prijem ljudi koji dovodi do toga da budžeti nisu dostatni za osnovne funkcije, a kamoli za neke razvojne funkcije. Automobili su tek tako, jedan usputni potez koji se mora povući i očekujem da će i ostala ministarstva uraditi isto.

RSE: Šta će biti sa sporazumom Vlade Federacije BiH i Sindikata?


Mora se štedjeti


Mujezinović: Mislim da smo vrlo blizu dogovora - one stvari koje su bile problematične za Sindikat, a to je
Mora se štedjeti na javnoj opštoj potrošnji, a naročito na stvarima kao što su neki luksuz ili bilo kakva davanja za neke komisije ili druga davanja koja nemaju produktivnu stranu.
pravna strana tih zakona. Raskidanje ugovora zakonom mislim da se može izbjeći i da se ankesom Općeg kolektivnog sporazuma, odnosno granskih sporazuma može doći do rješenja koja MMF zahtijeva ukoliko želimo stand by aranžman. Mislim da imamo rješenje i sa veteranskim populacijama, ali ono što je osnovna poruka: mora se štedjeti, mora se štedjeti na javnoj opštoj potrošnji, a naročito na stvarima kao što su neki luksuz ili bilo kakva davanja za neke komisije ili druga davanja koja nemaju produktivnu stranu.

RSE: Hoće li, po vašem sudu, ta štednja utjecati na najugroženije kategorije u Federaciji?

Mujezinović: Štednja će utjecati donekle na fondove koji se pune iz doprinosa i poreza na plaće. Međutim, ubacivanjem sredstava stand by aranžamana u privredu, odnosno u opticaj u tokove novca, ona će doći i do privrede, pa prema tome doći će i do uvećenja potrošnje, a time će se kompenzovati ovi udari koji se očekuju na fondove. Isto tako postoje i druge mjere, ali samo pod uslovom da je budžet stabilizovan i da imamo normalne financijske tokove u zemlji.

RSE: Više puta ste ponovili da ćete uspjeti da ispunite sve uslove koje je MMF stavio pred Vladu Feredacije. Koliko je toga još ostalo da se uradi?


Revizija korisnika, a ne smanjenje primanja


Mujezinović: Mislim da nemamo puno. Imaju ta dva uslova: to su štednja na plaćama i štednja na određenim davanjima. Kod veteranskih davanja cijela javnost govori o tome i svi to znaju da određeni broj korisnika tih prava nemaju pravo na to jer nisu iz te kategorije. I ako se uradi sveobuhvatna revizija - koja je do sada davala upravo obrnute rezultate, povećavala broj korisnika - na ispravan način, onda ćemo doći do stvarnog broja, a da nećemo morati smanjivati visinu davanja veteranskim populacijama.

Mustafa Mujezinović
RSE: Hoćete li eventualno predložiti umanjenje plata parlamentarcima u federalnom Parlamentu?

Mujezinović
: Nismo mi ti koji trebamo odlučiti o visini, ali u skladu s onim što MMF traži, sve budžetske stavke se moraju smanjiti za 10 posto kada je u pitanju javna potrošnja. A unutar toga da li je to linearno, da li će neko umanjiti manje ili više, to je stvar tog nivoa – dakle da li Federacije, da li kantona, unutar svake grupacije. Svakako da se očekuju određene reakcije i Parlamenta. I oni su svjesni da je neophodno štedjeti i da ima puno, puno prostora za štednju i vjerujem da će se to desiti. Konačni rezultat treba da bude dobrobit za sviju, a to je stabilizacija budžeta, stabilizacija potom i privrednih i financijskih tokova u državi.

RSE: Mnogo se govorilo o tome da je Federacija pred bankrotom. Šta vi mislite o tome?

Mujezinović
: Država nikad neće bankrotirati. Zadnje što staje, to je država. Mislim da su to riječi upozorenja financijskih stručnjaka. Ali kakva je razlika između bankrota i situacije da ne možete isplatiti plaće onima koji su radili? Situacija je zaista teška i po hiljaditi put treba ponovitit - bez stand by aranžamana u situaciji u koju smo dovedeni, a svi smo na uticali i svi smo doprinijeli da ona bude ovakava, mi jednostavno ne možemo. Alternativa je vrlo crna, vrlo mračna i ne bih volio da je proživljavam, a kamoli da budem na čelu Vlade.