Ukidanje entitetskih ombudsmena zavisiće od RS

Poslije godinu i po, koliko je trajalo političko nadmudrivanje oko izbora novih ombudsmena BiH – jer je starim istekao mandat - krajem prošle godine BiH je konačno dobila zaštitnike ljudskih prava na državnom nivou. Ali, tu nije kraj preprekama za njihov efikasniji rad, jer predstoji objedinjavanje entitetskih institucija ombudsmena u jednu, na nivou BiH.

Kraj prošle godine donio je dugo čekano imenovanje novih ombudsmena za ljudska prava BiH, koji bi u ovoj godini trebali biti nosioci aktivnosti objedinjavanja svih institucija u državi u jednu instituciju.

Novi ombudsmeni Ivo Bradvica, Jasminka Džimhur i Ljubomir Sandić već su počeli da pripremaju akt o preuzimanju kancelarija entitetskih ombudsmena.

Prvi predsjedavajući, Ivo Bradvica, međutim ističe da će ukidanje entitetskih ombudsmena zavisiti prije svega od Republike Srpske koja još nije donijela odluku o prenosu nadležnosti u toj oblasti na državni nivo:

„Kad je u pitanju Republika Srpska, nije donesen zakon o prestanku funkcioniranja entitetske institucije ombudsmena i prenos nadležnosti na instituciju ombudsmena BiH, a što je učinjeno 2007. godine u Federaciji. Prema našim informacijama, u narednih 30-ak dana na dnevnom redu Skupštine bi se trebao naći taj zakon, tako da bi time bile stvorene sve pretpostavke za usvajanje i ovog, drugog po važnosti, akta.“

Ombudsmen Republike Srpske Nada Grahovac ističe da ta institucija u Republici Srpskoj funkcioniše po entitetskim zakonima te da za sada nije dio procesa objedinjavanja. No, kako kaže, ako proces prenosa nadležnosti bude okončan, sve je spremno za ukidanje kancelarije na entitetskom nivou. Grahovčeva je, međutim, skeptična kada je u pitanju zaštita ljudskih prava nakon ukidanja entitetskih ombudsmena:

„Sam proces imenovanja, procedura, sada objedinjavanje, ne znam kako će, u kom smislu, ta institucija zaživjeti. Trebaće joj puno, puno vremena. Do sad se radilo na nivou entiteta i u Federaciji i u RS, u BiH vrlo malo od toga, i sad, jednostavno, ono što je radilo treba da prestane, a ono što nije – treba da zaživi. Za to će trebati jako puno vremena, pogotovo u uslovima u kojima ta institucija nastaje, u zemlji koja je tako organizovana, tako podijeljena, tako nepovjerljiva, sa toliko pravnih sistema.“

U kancelariji ombudsmena Federacije BiH pozdravljaju konačan početak procesa ukidanja entitetskih institucija. Proces spajanja državnih i entitetskih kancelarija trebao se, prema Zakonu o ombudsmenu Bosne i Hercegovine, okončati još krajem 2006. godine. Ombudsmen Vera Jovanović smatra da je zbog kašnjenja ipak učinjenja šteta u zaštiti ljudskih prava:

„To je nanijelo štetu svim institucijama ombudsmena i uopšte ljudskim pravima, jer se sve ono što je bilo vezano za te ranije procese ustvari negativno odrazilo i to je bio jedan određeni signal vlastima da ljudska prava jednostavno nisu značajna i da se preporuke ombudsmena ne moraju poštivati, odnosno, ombudsmeni koji su ostali – mislim na entitetske, pa i one BiH – da u tom periodu tranzicije imaju samo tehničke mandate i da njihove preporuke nemaju onu važnost.“

Nova institucija ombudsmena BiH trebala bi preuzeti zaposlene i prihode kancelarija entitetskih ombudsmena. Ombudsmen Jasminka Džumhur navodi kako je zatečen veliki broj administrativnog osoblja, a mali broj stručnog kadra. Ona najavljuje otvaranje novih regionalnih kancelarija državnog ombudsmena, te formiranje i dodatnih odjela:

„Značajan segment je da smo pratili obaveze zakona o instituciji ombudsmena BiH, koje kažu da smo dužni uspostaviti odjel za prava djeteta, odjel za prava manjina i odjel za prava osoba sa onesposobljenjima. Mi smo, prateći stanje prava u BiH, prvenstveno imajući neka svoja prethodna iskustva, radeći u tim oblastima, a imajući u vidu posebno presude Evropskog suda protiv BiH, došli do spoznaje da je potrebno uspostaviti odjel za prava pritvorenika i zatvorenika. Drugi segment se tiče grupe ekonomsko-socijalnih prava, zatim političkih i građanskih prava. U tom segmentu je veoma značajno pitanje zaštite medija.“

Najveći zadatak biće da se osigura povjerenje građana u novu instituciju ombudsmena Bosne i Hercegovine. O tome da li su im i koja su im ljudska prava ugrožena, građani kažu:

„Ugroženost je sa svih strana. I sa socijalne strane, i lijekovi su skupi, sve živo.“

„U materijalnom, to je glavno, tu smo ugroženi. Male plate, radnike otpuštaju, i tako to.“

„Prvo je moje ugroženo. Radila sam u preduzeću, dobila sam otkaz, sad nemam ništa, ništa nisam dobila, ni otpremninu, niti išta.“

Ivo Bradvica istakao je da su novoimenovani zaštitnici ljudskih prava u svojim ladicama zatekli u Sarajevu oko 1000, a u Banjaluci više od sto neriješenih predmeta.