Jeremić: Jaka RS je uslov jake BiH

Vuk Jeremić i Milorad Dodik u Banjaluci, 26. decembra 2008.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić nakon odvojenih razgovora u Banjaluci sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom izjavio je da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih međunarodno priznatih država, dakle i BiH.
„Međutim, jaka stabilna i prosperitetna RS je uslov jake stabilne i prosperitetne BiH zajedno sa Srbijom na putu evropskih integracija", ocjenio je Jeremić.


Prema njegovim riječima, Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma smatra da se on u potpunosti treba poštovati pa kada su u pitanju i Ustavne promjene.


„Svaki dogovor tri naroda Srbija će podržati. Svaki dogovor tri strane je dobra vijest
“ kazao je Jeremić.


Ministar inostranih poslova Srbije istakao je da su podudarni stavovi kada je riječ o pitanjima stabilnosti i mira zapadnog Balkana, strateškoj viziji
integracije u EU i neophodnosti jačanja ekonomskih veza.


"Razgovarali smo o novim mogućnostima nakon potpisanog Državnog sporazuma Rusije i Srbije, koji otvara mogućnosti energetskog učvršćivanja i stabilnosti Balkana. Srbija i RS će po tom pitanju imati dobru saradnju"
, kazao je Jeremić.


On je najavio da će zbog primjedbi koje je dobio od ljudi iz RS Srbija pokušati da riješi probleme nastale oko dobivanja dvojnog državljanstva.

Uz ocjenu da je saradnja Srbije i RS više nego prijateljska, premijer RS Milorad Dodik ponovio je raniji stav da RS neće prihvatiti da BiH prizna Kosovo.


“Mi podržavamo aktivnosti koje zvanični organi Srbije čine u vezi s Kosovom. Srbija je potpuno u pravu u vezi sa statusom Kosova i to što je ono proglasilo nezavisnost treba smatrati secesijom. I sve mogućnosti koje im imamo unutar BiH mi ćemo upotrijebiti u realizaciji jednog ovakvog stava”, kazao je Dodik.

Premijer RS naglasio je da je s Jeremićem razgovarao i o formiranju zajedničkog tima koji bi radio na ublažavanju globalne ekonomske krize.