Slučaj Kovačević prepušten Srbiji?

Miladin Kovačević

Američko Ministarstvo pravde dostavilo je Srbiji dokumentaciju iz predmeta, koji se u državi Njujork vodi protiv Miladina Kovačevića, optuženog da je 4. maja naneo teške povrede kolegi studentu i košarkašu Brajanu Štajnhaueru. Iz saopštenja Republičkog tužilaštva ostaje, međutim, nejasno da li je ovaj slučaj prepušten Srbiji ili je američko Ministarstvo pravde samo dalo dokumenta na uvid.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da je Tužilaštvo dobilo dokumenta o slučaju Miladina Kovačevića od američkog Ministarstva pravde i da će ga nadležni "analizirati i razmotriti". Tek posle toga, odlučiće šta će se dalje uraditi:


"Nakon kontrole spisa, koji su putem međunarodne pravne pomoći stigli od strane američkog Ministarstva pravde, mi ćemo ih analizirati i potom doneti odluku. Dok god ne donesemo odluku povodom pristigle dokumentacije zaista ne mogu dati nikakvu izjavu o tome. Dakle, tek kada bude doneta odluka o daljim koracima koje će preduzimati Tužilaštvo, javnost će dobiti više informacija povodom svega toga. U ovom momentu nijednu informaciju više ne mogu da vam dam."


Nakon saopštenja Tužilaštva, ostaje nejasno da li je američko Ministarstvo pravde ovaj slučaj prepustilo Srbiji ili je samo dalo dokumenta na uvid. Predsednica JUKOM-a Biljana Kovačević Vučo ne veruje da su SAD prepustile slučaj Miladina Kovačevića pravosuđu Srbije:


"Ovo što je Toma Zorić rekao doživljavam kao igru sa nama, da to pokušavaju da predstave kao uspeh Srbije, koja neće da izruči domaćeg državljanina, i popuštanje SAD. Kod nas sve priče traju dva-tri dana, ljudi se ne bave mnogo time, i mislim da su time pokušali da postignu određeni politički efekat."


Protiv Miladina Kovačevića, optuženog da je 4. maja naneo teške povrede kolegi studentu i košarkašu Brajanu Štajnhaueru, vodi se postupak u američkoj državi Njujork. On je pušten uz kauciju, ali se vratio u Srbiju sa putnom ispravom koju je dobio u srpskom konzulatu u Njujorku. Kasnije je i Interpol za njim raspisao crvenu poternicu.


Kako je tvrdila Miladinova majka, Branka Kovačević, pomoć koju je konzulat Srbije u Njujorku pružio njihovom sinu "bila je u skladu sa zakonom":


"Ja se, kao i naši građani, ponosim protokolarnom, tehničkom i javnom pomoći našeg konzulata – beskrajno sam zahvalna. Sve to je u granicama zakonskih mogućnosti. Nikakvih privatnih, ili nekih drugih, aranžmana nema."


U Drugom opštinskom sudu u Beogradu trenutno se vodi istraga protiv bivšeg vicekonzula Igora Miloševića, koji se tereti da je Kovačeviću izdao privremenu putnu ispravu. Ovaj slučaj uzburkao je diplomatske odnose između Srbije i Amerike. Senator Čarls Šumer zatražio je da Vašington obustavi pomoć od 50 miliona dolara dok se Kovačević ne pojavi pred američkim sudom. Istovremeno, Hilari Klinton je zahtevala da američke kompanije prestanu da sponzorišu Košarkaški savez Srbije, pošto je, po povratku u Srbiju, Kovačević pristupio Košarkaškom klubu Vrbas.


Iz Američke ambasade u Beogradu samo je kratko saopšteno da bi bilo najbolje da se Kovačević dobrovoljno preda. Rajan Heris, portparol Ambasade:


"Mislim da je u obostranom interesu da se gospodin Kovačević dobrovoljno vrati u SAD. Nadamo se da je to odluka koju će dobrovoljno doneti on i njegova porodica. Njegov odlazak u Srbiju je kriminalan čin usmeren protiv američkog zakona, jer mu je sudija naredio da ne napušta zemlju. Zato je njegova porodica platila kauciju od 100.000 hiljada dolara. Napuštanjem SAD prekršio je američki zakon."


Međutim, Kovačević, koji je nedavno svedočio u postupku protiv vicekonzula Miloševića, kaže da pristaje da mu se sudi samo u Srbiji, a u srpskom pravosuđu tvrde da Ustav zabranjuje ekstradiciju. Biljana Kovačević Vučo, međutim, primećuje:


"U najnovijem Ustavu se zapravo ne govori ništa o ekstradiciji domaćih državljana, govori se samo da domaći državljani ne mogu biti prognani, a progonstvo i ekstradicija su dve potpuno različite kategorije. Međutim, činjenica je da po zakoniku o krivičnom postupku državljani Srbije ne mogu biti izručeni, ali je to po zakoniku o krivičnom postupku. Ustavna zabrana za izručenje ne postoji."


Biljana Kovačević Vučo kaže da je cela stvar pogrešno postavljena i da se ovde ne radi o klasičnoj ekstradiciji:


"To je uradio predstavnik države. Dakle, država je pomogla čoveku, koji je bio u pritvoru, iako je prethodno garantovala za njega, da napusti zemlju. To nije ekstradicija, tu se radi o tome da naša država mora vratiti tog čoveka SAD kako bi mu se tamo sudilo. Pretpostavljam da su SAD zapravo to prezentirale našem Tužilaštvu, da pokazali da se tu ne radi o ekstradiciji nego o obavezi države Srbije da vrati begunca kome je prethodno pomogla da pobegne."