Sajmovi automobila u Banjoj Luci i Budvi

Nasuprot bijedi i siromaštvu većine građana BiH, u Banjoj Luci su iizloženi skupocjeni i nedostižni automobili na sajmu koji je već prvog dana okupio veliki broj znatiželjnika. I u Budvi je otvoren Sajam automobila, na kojem su, uzmeđu ostalih i primjerci koji koštaju pola miliona dolara.

Novi Sajam automobila koji je u srijedu otvoren u Banjoj Luci ponovo je otvorio priču o mogućnostima građana Bosne i Hercegovine da sebi priušte novog limenog ljubimca. Prosječna starost vozila u BiH je oko 15 godina, a istraživanja pokazuju da je više od dvije trećine njih stara i do 20 godina, a da tek četiri procenta voznog parka građana čine automobili mlađi od pet godina.

Sjajilo novih limuzina na banjalučkom sajmu, brojne ljepotice, te razne reklame o ekstra velikim popustima, sve bi to trebalo biti magnet za potencijalne kupce. Međutim, brojni posjetioci nezadovoljno klimaju glavom nakon pogleda na istaknute cijene:

„Cijene baš i nisu neke za nas koji živimo slab život. Vozim starog audija iz’84. godine, najbolje što mogu je kupnja na kredit, ništa više.“

„Teško. Ne planiram ništa kupovati, a cijene jesu povisoke.“

„Za sada ne razmišljam. Cijene su, kao i uvijek, nepopularne, visoke.“

„Ovo što se tiče audija, citroena, to nije za naš džep. Kupuju oni koji imaju love - veliki privatnici, gazde. Obični radnik to neće kupiti nijedan.“

No, opet prodavci kažu da prodaja novih automobila bilježi iznenađujuće visok rast, koji kod nekih proizvođača iznosi i više od 20 procenata. U prvih šest mjeseci ove godine prodato je oko 7.500 automobila, što je pomalo i u koliziji sa porastom troškova života i relativno niskim platama većine stanovništva.

Jedan od vlasnika firme izlagača na banjalučkom Sajmu automobila Slađan Galić o razlozima povećanja prodaje kaže:

„Nagli porast prodaje se desio ukidanjem jednog dijela carine, tako da je to doprinijelo boljoj prodaji. Nažalost, nije baš porasla kupovna moć.“

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović navodi da institucije stalno rade na isvajanju zakona i donošenju strategija kako bi se povećala bezbjednost na cestama. No, jedan od ključnih problema bezbjednosti i dalje je velika starost vozila, ističe Čubrilović:

„Mi imamo godišnje oko 200 poginulih u prosjeku i želimo to u narednih četiri, pet godina da smanjimo za jednu trećinu. Iz tog razloga je strategija i urađena. Takođe, oko 10.000 u prosjeku imamo saobraćajnih nesreća. I koliko god doprinosi čovjek kao ljudski faktor tim nesrećama, svakako su to i ovi četvereotočkaši, ljubimci porodica, i zato je važno da novi automobili stižu na ove prostore. A naravno da i mi i u oblasti bezbjednosti saobraćaja i u oblasti izgradnje putne mreže nastojimo da poboljšamo tu sigurnost.“

Da staro vozilo ne mora uvijek značiti da je neispravno i da ugrožava bezbjednost na ulicama pokazuje i primjer 78-godišnjeg Ante Vidovića koji je na Sajmu izložio svoju tri decenije staru „zastavu 101“. Popularni „stojadin“ i danas izgleda kao ispod čekića, a starina Ante navodi kako godine nisu bitne koliko je bitan sam odnos prema automobilu:

„Prvo dopunska zaštita čim je došao nov. Drugo, nikad nisam vozio zimi kada se so baca na ulice i nikad ga nisam ostavio mokroga u garaži. Prema vozilu imam osjećaj kao da je živo biće, kao da je to neki dobar konj, dobar ćuko. Nudio sam kćerki, nije htjela „zastave“, ona hoće „punta“.“

Zanimljivo je na sajmu automobila bilo gledati dolazak i mnogih političara. Na pitanje da li su došli možda nešto da kupe, uglavnom mudro odgovaraju. Poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Pericu Rajčevića zatekli smo blizu štanda novih kamiona:

„Ovom prilikom ne planiram ništa da kupim. Čisto sam u ulozi posjetioca i nekog ko razgleda najnovija dostignuća.“

Funkcioner PDP-a Zoran Đerić najviše se zadržao pored luksuznih limuzina:

„Ovo za mene lično predstavlja jednu relaksaciju i odmor za oči i dušu. A što se tiče samih auta, moram da kažem mene se najviše dojmio novi „pasat CC“ koji je ovdje izložen - i dobro bi ga bilo imati.“

RSE: Hoćete li ga kupiti?

Đerić: Pa, vidjećemo.

Funkcioner SDS-a Ognjen Tadić:

„Sajam odiše čistoćom automobila i sjajem laka. Kao i drugi prosječni građanin RS-a biću u prilici da kupim nešto od ovoga za sedam ili osam godina kad to budu polovna vozila.“

Ovogodišnji, 12. po redu, Međunarodni sajam automobila u Banjoj Luci okupio je preko 70 izlagača koji su javnosti izložili oko stotinjak modela raznih prizvođača iz autoindustrije.

Budvanski sajam

I u Budvi je otvoren Sajam automobila, 11. po redu, koji lepezom izloženih modela potvrđuje pravilo da je četvorotočkaš omiljeni kućni ljubimac većine Crnogoraca. Među izloženim primjercima su modeli koji koštaju od pola miliona dolara, pa do stotinjak hiljada vrijednih džipova.

Iako je na svjetskom i evropskom tržištu smanjena prodaja automobila, interesovanje za četvorotočkašima u Crnoj Gori i dalje je veliko. To potvrđuje preko osamdeset proizvođača koji su svoje automobile izložili na Jadranskom sajmu. Među njima su i najskuplji primjerci čija se cijena pregovara sa prodavcem, kaže direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković:

"Za sada je najskuplje vozilo Majbah S57. Cijena se dogovara sa proizvođačem tako da ovdje nije istaknuta cijena, ail je sigurno da je to najskuplje vozilo."

Ovakav model je nedavno prodat u Rusiji za pola miliona dolara. No i pored tako skupih automobila, na Jadranskom sajmu su izloženi i pristupačniji modeli:


"Što se tiče Yarisa, to je model koji je već treća godina uzastopce najprodavaniji model te klase, ne samo kod nas nego i u cijeloj Evropi. Novina je to što ćemo na štandu ove godine izložiti i sportsku verziju tog istog Yarisa»,
kaže prodavačica na štandu.

"Kao najatraktivniji model nudimo Hyundai 30 karavan koji je izašao na tržište prije mjesec dana, a tu je i modele H 1 koji je isto novi model, i Desetka, koji je proizveden prije nekih pola godine", objašnjava diler.

Minimalne cijene ove klase automobila su oko deset hiljada eura.

Prodavac: Najmanji gradski automobil, to je Toyota Aygo, koji košta 10.300 s maksimalnom opremom, pa dalje cijene idu do 75-80 hiljada EUR koliko košta najskuplji Toyotin džip. To je Cruiser V8, pravi džin iz te klase.

RSE: Crnogorci važe za ljude koji ne žale novac za dobar auto. Je li to i vaše mišljenje?

"Jeste. Mada su isto tako oprezni kupci, jer imaju zahtjev da ono što plate za odredjenu cijenu, bude u skladu s kvalitetom."

"Ja mislim da je mentalitet našeg naroda da kupuje tradicionalne brendove, kao Volswagen ili Toyota , i to su brendovi koji su najprodavaniji, dok je Hyundai peti po prozvodnji i prodaji na svijetu, ali još nije sazrela svijest da se kupuju ta vozila. Više se okrećemo nekim provjerenim modelima na našem tržištu."

Kriza u automobilske industrije u Evropi je očigledna. Češka Škoda je, na primjer, najavila obustavu proizvodnje na sedam dana zbog smanjene prodaje, pa pitamo neke od izlagača da li to znači da će doći do sniženja cijena automobila i u Crnoj Gori:

"Vjerovatno da će to uticati na cijene, jer je uopšte prodaja u svijestu u padu, posebno automobila u klasi terenskih vozila zbog emisije štetnih gasova; povećane su cijene tih vozila, i kod nas smo prošle godine mnogo više prodavali tog modela, dok je ove godine opala njegova prodaja. Više se narod okreće nekim ekonomičnijim vozilima sa nižom cijenom."

"Ove godine se osjeća, blagi pad u prodaji, ali i dalje smo u vrhu po prodaji broja automobila."

RSE: Mislite li da će smanjena kupovina uticati na smanjenje cijena automobila na crnogorskom tržištu?


"Ne znam, moguće da će dileri biti na neki način prinuđeni na razne popuste kako bi učinili što primamljivijom svoju ponudu, ali vidjećemo. Očekujemo da ovo stanje krize neće dugo trajati."