Lokalni izbori u toku

Glasanje u Sarajevu, arhivski snimak iz 2006.

Otvaranjem biračkih mjesta jutros u 7.00 sati počeli su lokalni (općinski/opštinski) izbori u BiH na kojima će građani birati predstavnike u općinskim vijećima i gradonačelnike, predstavnike u skupštinama Brčkog i Banje Luke i u Gradskom vijeću Mostara. Odziv birača do 10 časova je oko 12 procenata.

Danas će direktno biti birani načelnici u 139 općina/opština i gradonačelnik Banje Luke, te više od 3.200 vijećnika. Na ovim izborima će prvi put i predstavnici nacionalnih manjina biti izabrani u lokalne skupštine.

Odziv birača na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini u pojedinim opštinama je od 11 do 20 posto. Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da je prosjek izlaznosti do 10.00 sati oko 12 procenata. Predsjedavajući komisije Suad Arnautović naveo je da je dosadašnji odziv birača zadovoljavajući, te da se najveći broj do sada dobijenih prigovora odnosi na kršenje izborne šutnje. Nisu zabilježeni veći incidenti i narušavanje izbornog procesa:

„Ukupna izlaznost u cijeloj državi je 11,83 odsto. Znači, ukupno je do 10.00 sati izašao 351.651 birač.“

Centralna izborna komisija dobila je i 24.000 koverti u kojima su glasovi birača koji su putem pošte glasali u inostranstvu. Suad Arnautović pozvao je još jednom sve građane sa pravom glasa da izađu na izbore:

„Danas je dan kada vi donosite odluke. Iskoristite šansu danas do 19.00 sati, jer ako je danas ne iskoristite, slijedeća je tek za četiri godine.“

U većini sarajevskih opština glasanje je počelo tačno u sedam sati i protiče bez problema. Prvi su na biralištima bili penzioneri:

„Ja sam poranio da obavim svoju građansku dužnost - i to je to.“

„Očekujem pod broj jedan da građani jednom se osvijeste poslije 12 godina mukotrpnoga preživljavanja.“

„Očekujem socijalne programe, očekujem smanjenje korupcije, očekujem zapošljavanje.“

Na ovogodišnjim lokalnim izborima glasaće oko 3,000.000 birača na skoro 5.000 glasačkih mjesta.

Veliki broj Srebreničana želi da ispuni građansku dužnost

Srebrenica
Veliki broj Srebreničana je u proteklih osam godina bio indiferentan prema izborima i veoma mali broj njih pojavljivao se na glasačkim mjestima. Danas je u Srebrenici sasvim drugačija slika. Biračko tijelo od preko 15.000 ukazuje na to da svi žele da ispune svoju građansku dužnost.

I pored velikih gužvi na biralištima sve protiče bez problema, kaže Hajrudin Halilović, predsjednik lokalne izborne komisije:

„Registrovano je negdje oko 15.400. Biračkih mjesta je 25. Sva su otvorena na vijeme, sa kašnjenjem na jednom mjestu zbog udaljenosti od oko 50 kilometara. Dosad je sve u normali, bez ikakvih incidenata. Do 11.00 sati izlazak je 1.450, bez podataka sa jednog biračkog mjesta na kojem nemamo telefonske niti druge linije.“

Izmjenama Izbornog zakona Srebreničanima je omogućeno da glasaju za svoj grad bez obzira gdje su nastanjeni. To pravo iskoristiće 5.855 Srebreničana u 27 opština Federacije BiH i dijaspore, a mnogi su došli da ovdje glasaju:

„Iako sam imao pravo da glasam u Federeciji, u Tuzli gdje trenutno privremeno boravim, ipak sam se odlučio da glasam u svojoj rodnoj Srebrenici gdje posjedujem kuću već 35 godina jer mi je želja da se vratim. I sve ostale povratnike bih pozvao da se vrate svako svojoj kući. Na taj način ćemo biti jači, sigurniji, perspektivniji, biće nam sigurnije življenje.“

„Ja sam došla iz Danske i sad živim ovdje. Konačno sam se vratila. Obojica sinova su mi bili 1992. godine ovdje, u Srebrenici, i nema ih uopšte na glasačkim biračkim mjestima iako smo sve papire, čak i potvrde izvadili iz SUP-a i poslali na vrijeme. Intervenisala sam u Sarajevu i oni su rekli da je krivica do štamparije koja je to slala. Ja sam došla, a ne mogu djeca da glasaju.“

„Volela bih i dalje da mogu uvek komotno ovde da dođem. Najbolje dan sam ovde provela, živela ovde, Tu sam i decu izrodila. Međutim, odselili smo za boljim životom. Mi smo pre rata odselili, 1986., ali uvek sam volela Bosnu i volela sam da dođem. I nikad mi niko nije ni smetao. I danas još uvek pozdravim sve te ljude koje poznajem, sve. Da li su muslimani, da li su Srbi, za mene su svi isti. Nismo imali stvarno nikakvih problema. Čak je naša jedna jedina kuća bila među muslimanima, ali nismo imali problema. Živeli smo zajedno. E sad šta je bilo, bilo je, to drugi znaju. Sami znate da je narod najmanje kriv. To je politika.“

Za razliku od prethodnih izbora, na biračkim mjestima u Srebrenici primijećen je veliki broj mladih koji su odlučili da po prvi put daju svoj glas nekom od predloženih kandidata.


Banja Luka: Do 12 časova izašlo 15 posto birača

Banja Luka
Prema informacijama gradske Izborne komisije u Banjoj Luci je do 12.00 časova na izbore izašlo oko 15 procenata od registrovanih blizu 170.000 birača. Građani mogu da glasaju na 196 biračkih mjesta. Obezbijeđeno je i jedno glasačko mjesto u odsustvu za druge opštine, kao i jedno biralište, tzv. NNN, gdje mogu glasati svi oni koji su se registrovali za glasanje putem pošte, a zadesili su se u Banjoj Luci, kaže predsjednik banjalučke Izborne komisije Aleksandar Radeta:

„Svi birački odbori na području grada Banja Luka su jutros otvoreni na vrijeme i izborni proces, prema našim informacijama, odvija se nesmetano, bez ikakvih problema. Od ukupno 241 biračkog odbora, svi odbori rade. Od toga imamo 15 mobilnih biračkih timova koji odlaze u obilazak starih, bolesnih i nesposobnih.“

Banjalučani danas biraju 31 odbornika u Gradskoj skupštini među više od 550 kandidata, kao i gradonačelnika, za kojeg se kandidovalo devet osoba.

Pitali smo građane šta očekuju nakon lokalnih izbora:

„Nadamo se boljem. U Banjoj Luci da ulažu više u sport, za ovu omladinu da ne hoda...“

„Za nas penzionere ako bude neke povišice, to je najvažnije. A inače drugo ništa.“

„Glasaću za one koji su do sada najviše uradili za ovaj grad - i inače za sve.“

„Ja očekujem da urade ono što su obećali, ili ovo što su započeli da dovrše, da zaposle mlade, da poboljšaju nešto u vezi sa školstvom.“

U Banjoj Luci, kao najvećoj izbornoj jedinici u BiH, za izbore je akreditovano više od 3.000 posmatrača koji će nadgledati rad 2.300 članova biračkih odbora. Otvoreno je i nekoliko telefonskih linija pomoću kojih građani mogu da saznaju gdje glasaju. A i svaki građanin koji na biračko mjesto dođe i u 19.00 časova ili minut prije imaće pravo da glasa. Danas radi i Kancelarija za izdavanje ličnih dokumenata kako bi i onima koji su čekali dokumente bilo omogućeno da obave svoju građansku dužnost.