Radmanović kritikuje Mesića, Komšića i Cerića

Nebojša Radmanović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović danas je osudio izjave političara u regionu koje su dovele do podizanja tenzija povodom hapšenja Radovana Karadžića, te obilježavanja akcije Oluja u Hrvatskoj.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović ocijenio je da je hapšenje Radovana Karadžića, umjesto očekivanih poziva na pomirenje, izazvalo tenzije i političke govore mržnje koji su destabilizovali situaciju ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regionu. Radmanović je posebno osudio izjavu predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u kojoj je, reagujući na hapšenje Karadžića, rekao da to nije ništa neobično kada je poznato da je i kum izdao Karađorđa Petrovića:

„Potpuno iznenađujuće predsjednik Hrvatske obratio se građanima malicioznom porukom koja je uvrijedila sve Srbe, a ne Radovana Karadžića. Mislim da njegov stav, iza oreola čovjeka koji želi da pomiri sve na ovom prostoru, je potpuno neprihvatljiv i da je ono što je rekao u smislu izdaje Srba oduvijek, kroz vijekove može da se primijeni na sve narode, pa naravno i na njegov narod.“

Posebno opasnom i srednjovjekovnom Radmanović je nazvao i izjavu reisu-l- uleme Mustafe Cerića u kojoj se, kako kaže, navodi da sve žrtve imaju pravo na oko za oko. Srpski član bh. Predsjedništva kaže da je dodatno situaciju zakomplikovala i oštra polemika oko obilježavanja akcije Oluja:

„I da možemo, ne trebamo mi ovdje da odlučujemo o tome koji su praznici u Hrvatskoj i kako će se obilježavati. Ali lično, i mislim s pravom, očekivao sam od evropske Hrvatske više osjetljivosti za sve ono što se desilo u bliskoj prošlosti, više osjetljivosti za ljude koji su živjeli na prostoru Hrvatske, za Srbe koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj prije ove akcije Oluja, više osjetljivosti za žrtve, za njihovu imovinu.“

U Hrvatskoj je ove godine javno iz institucija progovoreno u učešću Hrvatske vojske u ratu u Bosni i Hercegovini, naglašava Radmanović i dodaje da bh. političari moraju birati riječi kada se govori o akciji Oluja. On kaže da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ignorišući osjetljivost tog pitanja, izazvao tenzije čestitajući Hrvatskoj na uspjehu Oluje:

„Pitam gospodina Komšića, a pitaću ga i kad se vidimo: zna li da je ta vojska koja je učestvovala u Oluji ušla duboko u zemlju u kojoj je on sad predsjednik - i to stotinu kilometara? Zna li da je ta vojska u zemlji u kojoj je on sad predsjednik počinila zločine i da za to još niko nije odgovarao?“

Radmanović je na kraju poručio da politički lideri u regionu moraju početi pozivati na pomirenje naroda, te izbjegavati tumačenje prošlosti i govore mržnje.