Dodikova baražna vatra

Milorad Dodik

Izjave premijera RS Milorada Dodika na subotnjoj velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća i polemika koja se nakon toga razvila na relaciji Zagreb – Banja Luka uzburkale su duhove i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić kazao je kako bi i službeni Beograd trebao povesti računa o Dodikovim izjavama.
Nakon što je hrvatski predsjednik Stipe Mesić kazao kako mu smeta što premijer Republike Srpske Milorad Dodik nijednom riječju na subotnjem skupu hrvatskih Srba nije spomenuo da dolazi iz Bosne i Hercegovine, Dodik je odgovorio kako mu je bolje da šuti, jer je Hrvatska nastala na najvećem etničkom čišćenju nakon 1945-te. Predsjednik Mesić kazao je u izjavi za javni radio da su te Dodikove izjave jednostavno – bezobrazne:

„On ne može doći u stranu zemlju u kojoj će reći da šef te države treba šutjeti, i ne može doći u Hrvatsku i reći Srbima koji su nezadovoljni i koji ne mogu ostvariti svoja prava – da dođu u entitet Republiku Srpsku! On je mogao ovdje reći nešto drugo - što on poduzima da se Hrvati i Bošnjaci vrate u Republiku Srpsku!?“.

Takve Dodikove izjave ne koriste Srbima ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini, niti državi Bosni i Hercegovini, upozorava hrvatski predsjednik podsjećajući da je za Dodika Republika Srpska konstanta, a država BiH može i ne mora biti, a da mu Sarajevo nije glavni grad, već tek administrativno središte. O Dodikovim izjavama trebalo bi povesti računa Sarajevo, ali i Beograd, kaže Mesić:

„Mora se shvatiti i u Srbiji da su Srbi u Bosni i Hercegovini građani BiH, da je njihov glavni grad Sarajevo i da oni moraju svoju politiku kreirati u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini. Mi smo takvu poruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini dali - da je njihov glavni grad Sarajevo i da oni svoju politiku moraju kreirati u Sarajevu. To moraju shvatiti i gospodin Dodik i svi oni koji gaje iluziju da će se Europa umoriti i da će se RS izdvojiti iz Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji.“

Takvo razmišljanje ostatak je Miloševićeve politike, upozorava Mesić:

„Ta politika je doživjela krah i mislim da i Europa i predstavnik Europe u Bosni i Hercegovini o tome moraju voditi računa.“

Mesić je kazao i da mu nije jasno što je premijer jednog entiteta tamo radio, jer u situaciji kada su bili pozvani predsjednici Hrvatske i Srbije – s tim da Tadić nije na kraju došao - bio bi red da je bosanskohercegovačke Srbe zastupao srpski član državnog predsjedništva ili predsjednik RS-a, a ne Dodik. Dodikove izjave o etničkom čišćenju u Hrvatskoj samo su baražna vatra zbog aktualiziranja hrvatske tužbe protiv Beograda za genocid, komentar je hrvatske Vlade, a premijer Ivo Sanader podržao je Mesićeve stavove i - u kontekstu Dodikove izjave da bi Hrvatska trebala odustati od tužbe protiv Beograda za genocid - dodao kako se Dodik u gostima trebao primjereno ponašati i poštivati istinu.

„Istina je jedna, a to je – da je Hrvatska bila napadnuta, da je Hrvatska bila žrtva agresije, i da je pobijedila u tom nametnutom ratu. Mi rat nismo htjeli, mi smo htjeli svoju slobodu i nezavisnost, i da je bilo drugačije, da je bilo pameti – prije svega kod velikosrpskih ideologa, onda ne bi došlo do toga, nego bismo učinili ono što su učinile Češka i Slovačka. Međutim, nažalost prošli smo taj težak put i danas nitko neće mijenjati istinu o Domovinskom ratu.“

Dodikov subotnji domaćin, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac založio se za smirivanje tenzija na obje strane, i kazao kako Dodik nije njihov izbor, nego rezultat dogovora među političarima iz tog entiteta u BiH.

Dodik želi da bude novi srpski vožd

Javni istupi predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu i njegov pokušaj da entitet promoviše kao samostalnu državu naišli su na oštre osude političara u Bosni i Hercegovini. Takođe, i neodmjerena reakcija i poruka predsjedniku jedne države u kojoj od njega traži da zaćuti. Neke stranke izjave entitetskog premijera ocjenjuju sramotnim i neprihvatljivim. Analitičari smatraju, pak, da se on pokušava pronaći u ulozi novog “srpskog vožda”.
Poslanik u državnom parlamentu Halid Genjac navodi da izjave Milorada Dodika poprimaju skandalozne razmjere i da bi bilo krajnje vrijeme da reaguje Ured visokog predstavnika:
“Na jedan vrlo brutalan način se dovodi u pitanje BiH, što ipak, i pored svega, OHR ne bi smio dalje tolerisati. Druga stvar, u tom prilično nasilničkom i brutalnom stanju opijenosti nekakvom moći, svojim izjavama gospodin Dodik izaziva kod znatnog broja građana u BiH osjećaj nelagode.“
Oštre osude na istup entitetskog premijera iznenađeno dočekuju u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Ne vidimo razlog zašto Milorad Dodik kao odgovoran političar ne bi mogao reći da se ne može imati asimetričan odnos prema nekim pitanjima, kaže Lazar Prodanović iz SNSD-a:
„Da političari u susjednim zemljama često mogu da prećute određenu situaciju, da je ona za njih međunarodno prihvatljiva, dok druga izjava koja se odnosi na tu zemlju ili susjedne zemlje ne može uopšte da važi kao takva i onda se to smatra miješanjem u unutrašnje stvari jedne zemlje. Normalno, bilo bi prirodno da se na području zemalja bivše Jugoslavije vodi dobrosusjedska politika - i uvažavanja i poštovanja ne samo susjednih zemalja nego i unutar regiona.“
Ekonomska analitičarka iz Banje Luke Svetlana Cenić, kako kaže, revijalne nastupe entitetskog premijera smatra vrlo štetnim za cijelu BiH:
„Očigledno gospodin premijer pretenduje da bude neki novi srpski vožd i da zamijeni Slobodana Miloševića. Ali mi znamo sve posljedice i Miloševića i svih ostalih političara njemu sličnih - sa ovakvim izjavama da se Srbima to vraćalo kao bumerang, da je Srbija postajala sve manja, a da je položaj Srba bio sve teži.“
Nediplomatski istupi premijera RS-a u situaciji kada BiH čeka potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpuno su nepotrebni, kaže poslanik Jozo Križanović:
„Zaista najmanje je potrebno BiH takve izjave, koju se, zapravo, i nerealne i neostvarive i protudejtonske i štete svim građanima BiH, i u svakom slučaju doprinose određenoj nervozi i skretanju pažnje sa stvarnih problema BiH.“
Uz podsjećanje da Dodik svoje stavove uvijek zaklanja iza Dejtonskog mirovnog sporazuma koji uređuje BiH, a potom on negira tu državu, Svetlana Cenić navodi da je cilj svega namjerno dizanje tenzija kako bi se skrenula pažnja sa gorućih problema, posebno korupcije:
„Od ovakvih izjava, da budem iskrena, svakom ko iole razmišlja muka je više. Ja bih više voljela da nam objasni gdje je Rafineraija, šta je sa Gackom, kad će to da proradi, zašto je berza propala načisto gotovo, da nam objasni to zašto potpisuje neke sporazume, dogovore, ugovore, recimo kao za Robnu kuću ’Boska’ koja sad treba da se nađe na dnevnom redu - znači, takve stvari neka objasni radije. Ja bih više voljela to da čujem nego konstantno dizanje tenzija kako bi se zamaglila ogromna korupcija.“