Bez mnogo zanimanja za suđenje hrvatskim generalima

Sarajevo

Početak suđenja trojici umirovljenih hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku nije izazvalo posebnu pažnju u BiH. Od suđenja se uglavnom očekuje utvrđivanje istine o tome šta se dešavalo u i nakon vojno - redarstvene akcije Oluja.

Javnost u BiH, već navikla na brojne presude iz Haškog tribunala, mnogo mirnije je dočekala početak suđenja trojici hrvatskih generala u Hagu nego javnost u Hrvatskoj. Funkcioner PDP-a Gavrilo Antonić smatra da je dobro što je otvoren ovaj sudski proces jer, kako kaže, njime Haški tribunal pokazuje da želi imati jednak tretman prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije:

“Jasno je svima da je bilo jako puno civilnih žrtava, deportovanja, prinudnog iseljavanja, svega onoga što predstavlja ratni zločin u akciji Oluja, kao i u drugim akcijama.”

Mi se nadamo da će Sud u Hagu imati iste kriterije koje je imao prilikom ranijih suđenja, dodaje Antonić:

“Bilo bi jako štetno po Haški tribunal da ne zauzme jednake aršine za sve zločine na prostorima bivše Jugoslavije. I očekujem da će upravo suprotno postupiti sudije Međunarodnog krivičnog suda tako što će baš tretirati jednako, jer bi to na neki način predstavljalo i potvrdu i validnost Međunarodnog suda u Hagu.”

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota:

“Što se tiče početka suđenja hrvatskim generalima očekujemo da će u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske odvjetnici optuženih generala dokazati njihovu nevinost, a prije svega odbaciti one optužbe koje idu u smjeru da je vojno - redarstvena akcija Oluja bila zločinački pothvat, što apsolutno ne odgovara istini.”

Teško je već sada davati neke komentare jer je suđenje tek počelo, jednostavno treba pustiti Tribunal u Hagu da radi svoj posao, kaže funkcioner SNSD-a Rajko Vasić:

“Generalno, odnosno istorijski se može reći da je malo da odgovaraju tri čovjeka za etničko čišćenje 300 ili 400 hiljada Srba iz Hrvatske. Mnogo veća osuda hrvatske države će biti od strane istorije nego od Suda - kakva god presuda da bude. Ali mislim da treba Sudu ostaviti da uradi svoj posao, a ne od toga praviti političko suđenje za unutrašnje potrebe Hrvatske i u svrhu ostanka na vlasti i jeftinog pridobijanja javnosti i birača.”

Funkcioner SDS-a Borislav Bojić mišljenja je da se na početak suđenja hrvatskim generalima nije trebalo čekati gotovo 13 godina:

“Teško je dati ocjenu da li će Tribunal imati ovakvu vrstu pristupa ili onakvu. Ono što začuđuje je to što ova vrsta predmeta nije mnogo ranije razmatrana od strane Tribunala. Dakle, ja ne mogu da ulazim da ulazim u detalje, ali jednostavno ne znam koji su pravi razlozi.”

Muharem Murselović, Stranka za BiH:

“Posebnog komentara nemam. Volio bih da se stvore bolji uslovi za povratak Srba u Hrvatsku ako je to moguće. Mislim da im se trebaju da ostvare neka prava koja imaju tamo kao povratnici, jer to je ono što je u obavezi Hrvatska da uradi kada je u pitanju povratak Srba - da im se priznaju i penzije i staž i da im se obezbijede uslovi za reintegraciju, da se zapošljavaju. Sve ono što tražim za naše povratnike u RS-u, mislim da treba da ostvare i svi oni koji žele da se vrate u Hrvatsku.”

Projekt koordinator Srpskog demokratskog foruma Drenko Gaćeša očekuje da će Haški tribunal utvrditi istinu o dešavanjima tokom i nakon akcije Oluja:

“Mi očekujemo da svi zločinci budu privedeni pravdi, znači očekujemo od suđenja da se utvrdi istina ko je činio zločine u toku akcije Oluja. Jesu li to gospoda koja su optužena ili nisu, to će reći Sud, ali mi smo u svakom slučaju zainteresirani da istina izađe na vidjelo.”