Dostupni linkovi

Srbija i Kina jačaju veze, rečeno na susretima u Beogradu


Sekretar Komiteta Komunističke partije Kine provincije Šandong Lin Vu i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, Beograd, Srbija, 9. septembar 2024.
Sekretar Komiteta Komunističke partije Kine provincije Šandong Lin Vu i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, Beograd, Srbija, 9. septembar 2024.

Srbija i Kina dalje jačaju strateško partnerstvo, poručeno je nakon sastanaka predsednika Aleksandra Vučića i predsjednice Skupštine Ane Brnabić sa kineskim zvaničnikom u Beogradu.

"Razgovarali smo o o najvažnijim pitanjima bilateralnih odnosa i brojnim aspektima strateškog partnerstva dve zemlje", saopštio je Vučić posle susreta sa sekretarom Komiteta Komunističke partije Kine provincije Šandong Linom Vuom.

Naveo je da su posebna tema razgovora bili tekući projekti brzih saobraćajnica i planovi za razvoj i modernizaciju infrastrukture u sektorima putnog i vazdušnog saobraćaja.

Saradnja Srbije i Kine jača i u oblasti obrazovanja, nauke, istraživanja i razvoja, izjavila je predsednica Narodne skupštine Srbije u Beogradu nakon razgovora sa kineskim zvaničnikom i zahvalila na stavu o Kosovu. Kina nije priznala nezavisnost Kosova.

Lin Vu istakao je "da je primetan veliki razvoj u Srbiji" i da to otvara nova polja saradnje Srbije i Kine, saopšteno je nakon susreta.

Odnose sa Kinom Srbija jača od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine.

Predsednik Kine Si Đinping u maju je posetio Beograd, na 25. godišnjicu NATO bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu, što je bila njegova druga poseta u deset godina.

Kina i Srbija, koja je više od decenije kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, potpisale su 2016. deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Sedam godina kasnije Peking i Beograd potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini.

Kina u Srbiji poslednjih godina ima brojne investicije od kojih su najveće vlasništvo u Železari Smederevo, Rudarsko-topioničarskom basenu Bor i fabrici za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu.

Kina je u Srbiji izgradila beogradski Pupinov most na Dunavu, deo autoputa Miloš Veliki i rekonstruisala termoelektranu Kostolac.

XS
SM
MD
LG