Dostupni linkovi

Ministarka Mihajlović: Vučić u Vladi više neće imati taj drugačiji ton


Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije na poslednjoj konferenciji za medije u Vladi Srbije, 24. oktobar 2022.
Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije na poslednjoj konferenciji za medije u Vladi Srbije, 24. oktobar 2022.

Odlazeća ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da ostaje u politici i da želi da radi za svoj narod i državu.

Zorana Mihajlović, funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke, nije se našla na spisku imena ministara u novoj Vladi Srbije koje je lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pročitao 23. oktobra.

"Uvek ću se boriti da u novim globalnim podelama Srbija bude na zapadu, a ne na istoku", poručila je Mihajlović.

Dodala je da članstvo u stranci ne ograničava iznošenje stavova.

"A moji su da je Srbiji mesto u EU", poručila je.

Ona je važila za proevropski nastrojenu ministarku iz redova vladajuće Srpske napredne stranke.

"Danas je dan da se svedu računi i podvuče crta, nije dan da se priča o tome da li ostajem u Srpskoj naprednoj stranci", rekla je ona na konferenciji za novinare.

"Da li u SNS ili ne, ima vremena da se priča o tome", dodala je odgovarajući na novionarsko pitanje da li će nastaviti da se bavi politkom u okviru SNS-a.

Upitana da li je izjava "pravac Zapad" koštala ministarskog mesta, Zorana Mihajlović je odgovorila da misli da predsednik Srbije vrlo dobro zna gde Srbija treba da ide.

"Ja jesam sigurno bila u manjini, ali to ne znači da mi koji smo za takvu opciju nismo u pravu", poručila je Mihajlović.

Navela je da je 23. oktobra razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da ne želi da prenosi sadržaj tog razgovora.

"Želela bih da zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Imali smo razgovor u četiri oka, mislim da mu neće biti lako, ali mislim da će mu na neki način biti i lakše. Neće više imati taj drugačiji ton u Vladi", piručila je Mihajalović.

Dodala je da nije ničiji pijun.

"Iza mene stoje rezultati, od infrastrukture, saobraćaja, građevinarstva do energetike", rekla je.

Navela je da želi da se bavi energetikom i da nije zainteresovana za bilo kakve druge funkcije.

Zorana Mihajlović je u prethodnih deset godina u različitim mandatima bila na čelu dva resora - Ministarstva energetike i rudarstva i Ministarstva saobraćaja, infrastrukture i građevine.

Ona je kao ministarka u Vladi Srbije insistirala da Srbija treba da ide put evropskih integracija. Neretko je bilo meta kritika pojedinih ministara u Vladi Srbiji i pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

Često je kritikovala i rad direktora Javnog preduzeća "Srbijagas", socijaliste Dušana Bajatovića. To preduzeće zajedno sa ruskim Gaspromom drži monopol na tržištu gasa u Srbiji na šta godinama unazad upozorava Energetska zajednica kao regulatorno telo Evropske unije.

Bajatović je nakon ruske invazije na Ukrajinu organizovao humanitarno veče za decu Donbasa, stavljajući se na taj način direktno na stranu Rusije.

Na pitanje da li sebe vidi na čelu javnih preduzeća koja se bave energetikom, rekla je da neće govoriti o sadržaju razgovora sa predsednika Vučićem.

"Ja nisam zainteresovana za ambasadorske funkcije, ono čime se ja bavim je pre svega energetika", dodala je.

Odlazeća ministarka rudarstva i energetike je izjavila da se nimalo ne oseća odgovornom za stanje u državnoj komapniji Elektroprivreda Srbije (EPS).

"Mora biti prilike da se razgovara o onome što se dešavalo u protekle dve godine. Ako se nešto ne bude promenilo bićemo u ozbiljnom problemu", poručila je.

Upitana ko je kriv za EPS, odgovorila je da misli da je vrlo jasno ko je kriv.

"Mi smo podneli i krivične prijave tim povodom", podsetila je.

EPS je preduzeće u državnom vlasništvu koje godinama unazad beleži gubitke.

Srbija se prošle zime, posle prvog snega, našla u energetskom kolapsu i bila prinuđena da uvozi velike količine električne energije. Tada je predsednik Srbije kritikovao prvog čoveka Elektroprivrede Srbije, a kritike su stizale i od odlazeće ministarke energetike.

Mesec dana kasnije v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić podneo je ostavku.

Ministarstvo energetike je u januaru 2022. podnelo krivičnu prijavu protiv Grčića, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja. Tu krivičnu prijavu je u septembru 2022. odbacilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Upitana za Rio Tinto Mihajlović je rekla da misli da je "litijum jedna od najvažnijih sirovina za zelenu tranziciju".

"Srbija greši ako se ne bude pozabavila zdravom eksploatacijom litijuma. Od litijuma zavisi budućnost", smatra Mihajlović.

Vlada Srbije je pod pritiskom masovnih protesta ekoloških udruženja, 20. januara 2022. ukinula Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar".

Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto imao je nameru da u Srbiji razvije rudnik litijuma u području Jadar, kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, vredan 2,4 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG