Dostupni linkovi

Teretni brod sa žitaricama izlazi iz blokade ukrajinske luke


Radnik nadgleda istovar ukrajinskih žitarica sa barže u crnomorskoj luci Konstanca u Rumuniji, 21. juna 2022.
Radnik nadgleda istovar ukrajinskih žitarica sa barže u crnomorskoj luci Konstanca u Rumuniji, 21. juna 2022.

Civilni teretni brod napustio je u utorak ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk, uprkos ruskoj pomorskoj blokadi. Teretnjak prevozi 3.000 tona pšenice, saopštio je potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov, prenosi DPA.

Teretni brod Resilient Africa je prvi od prva dva strana broda koji su uplovili u ukrajinsku luku od kraja Sporazuma o crnomorskom žitu, koji je raskinula Rusija.

Oba broda stigla su u Černomorsk privremenim koridorom za civilne brodove, a Kubrakov dodaje da su špedicije izrazile spremnost da utovare oko 20.000 tona pšenice za afričke i azijske zemlje.

Prema portalu Marine Traffic, Resilient Africa prelazi Crno more na putu za Izrael. U međuvremenu, drugi brod koji je stigao u subotu, Aroyat, još se puni žitom i otploviće u Egipat, naveo je Kubrakov.

Invazija Rusije na Ukrajinu koja je pokrenuta u februaru 2022. je uključivala pomorsku blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

UN i Turska pregovarale su o međunarodnom sporazumu kako bi ukrajinski poljoprivredni izvoz omogućio da žito stigne na svjetska tržišta iz tri luke - uključujući Čornomorsk - ali je Moskva odbila produžiti sporazum u julu.

Kao odgovor, Kijev je uspostavio privremeni koridor kroz Crno more koji bi civilna plovila mogla koristiti na vlastitu odgovornost, jer je Moskva počela napadati ukrajinsku lučku infrastrukturu nakon završetka sporazuma.

Moskva takođe već nekoliko nedjelja napada i južne ukrajinske luke duž rumunske granice nedaleko od ušća u Dunav.

XS
SM
MD
LG