Dostupni linkovi

Sud na istoku Srbije kaznio 'Ziđin' zbog nelegalne gradnje


Rudnik kineske firme "Ziđin koper", 14. februar 2024.
Rudnik kineske firme "Ziđin koper", 14. februar 2024.

Privredni sud u Zaječaru, na istoku Srbije, je osudio kompaniju Ziđin koper (Zijin Copper) na novčanu kaznu od ukupno dva miliona dinara (17.000 evra), a odgovorno lice u pravnom licu na 150.000 dinara (1.200 evra) zbog kršenja Zakona o rudarstvu i energetici i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Prijavu su podneli nevladina organizacija Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i i Društvo mladih istraživača iz Bora.

Kako je saopštio RERI, kineska kompanija je kažnjena zbog nelegalne izgradnje rudarskog objekta na nadvišenju flotacijskog jalovišta "RTH".

"Kompanija Ziđin rudarske i građevinske objekte po pravilu gradi bez dozvola, a u sudskim postupcima koji su pokrenuti zbog nelegalne gradnje se brani da su radovi bili hitni jer bi bez istih došlo do ugrožavanja ljudi i ekološke katastrofe", saopštila je ova nevladina organizacija.

Kako kažu, Ziđin ni u jednom slučaju nije osporio činjenicu da je gradio bez dozvole.

"Ziđin u svakom sudskom postupku naročito ističe činjenicu da je proces dobijanja dozvola pred državnim organima dugotrajan. Osim izjava odgovornog lica, Ziđin ne dostavlja ni jedan dokaz za ovakve tvrdnje, pa je jasno da sud ne bi smeo prihvatiti ovako neutemeljenu odbranu kompanije", ocenjuje RERI.

Ova organizacija kaže da "ne iznenađuje da se kompanija pred sudom brani na ovaj način, s obzirom da je do sada isti sud prihvatao ovakvu odbranu, te je Zijin-u izricao novčane kazne ispod zakonskog minimuma".

"Kompanija Ziđin je u prethodne tri godine osuđena šest puta zbog nelegalne gradnje, bez neophodnih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, od čega je pet puta osuđena ispod minimalne zaprećene kazne, dok joj je jednom izrečena minimalna zakonska kazna", podseća RERI.

Navode da su se RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora u više navrata bezuspešno obraćali inspekcijama Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike, ali da do danas nisu preduzete aktivnosti kako bi sprečile kompaniju da izvodi radove bez potrebnih dozvola i saglasnosti.

Osim zbog nelegalne gradnje, kompanija "Ziđin" se u nekoliko navrata suočila sa sudskim postupcima i novčanim kaznama zbog zagađenja životne sredine u istočnoj Srbiji.

Ekološki aktivisti i lokalno stanovništvo tvrde da rad rudnika utiče na zagađenje vazduha.

Zbog visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, Građani Bora su više puta protestovali.

Kompanija je više puta saopštila da radi poštujući "sve zakone i zakonske akte".

'Zavisimo od milosti Ziđina i Srbije': Selo Krivelj čeka preseljenje zbog kineskog rudnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00
XS
SM
MD
LG