Dostupni linkovi

'Ziđin': Rudnik na istoku Srbije privremeno obustavlja proizvodnju zbog blokade puta


Meštani sela Krivelj od 29. januara blokiraju put koji prolazi kroz njihovo selo, nastojeći da ukažu da je rudnik koji je u vlasništvu kineske kompanije povećao intenzitet radova, što je dovelo do ugrožavanja bezbednosti i života meštana.
Meštani sela Krivelj od 29. januara blokiraju put koji prolazi kroz njihovo selo, nastojeći da ukažu da je rudnik koji je u vlasništvu kineske kompanije povećao intenzitet radova, što je dovelo do ugrožavanja bezbednosti i života meštana.

Kineska kompanija "Srbija Ziđin Koper" saopštila je 13. februara da je prinuđena da privremeno obustavi proizvodnju u rudniku "Novo Cerovo" zbog blokade puta koji vodi ka ovom rudniku na istoku Srbije.

Kako je saopšteno, blokada puta koju meštani sela Krivelj sprovode od kraja januara dovela je do prekida snabdevanja rudnika repromaterijalom, pošto su u utorak iscrpljene zalihe dizela, eksplozivnih sredstava, kugli i ostalog.

"Zbog svega navedenog, kompanija je morala da obustavi proizvodnju u najmlađem rudniku, ali je organizovala održavanje na licu mesta i za to angažovala nekolicinu od ukupno 280 radnika ", navodi se u saopštenju.

Iz kompanije dodaju da poštuju zakone Srbije i da aktivno traže dijalog sa organizatorima blokade, lokalnim vlastima i Vladom Srbije "kako bi se blokada puta rešila mirnim putem".

Meštani sela Krivelj, 250 km jugoistočno od Beograda, od 29. januara blokiraju put koji vodi ka rudniku, nastojeći da ukažu da je rudnik koji je u vlasništvu kineske kompanije povećao intenzitet radova, što je dovelo do ugrožavanja bezbednosti i života meštana.

'Zavisimo od milosti Ziđina i Srbije': Selo Krivelj čeka preseljenje zbog kineskog rudnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00

Kineska kompanija "Ziđin Koper" je krajem 2018. godine preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru.

"Svedoci smo da je od momenta preuzimanja kompanije 'Rudarsko topioničarski basen Bor' od strane kompanije ‘Ziđin Koper Bor’, intenzitet radova značajno povećan, što je dovelo do ugrožavanja bezbednosti i života meštana, kompletne infrastrukture, značajnog materijalnog oštećenja privatnih poseda na teritoriji celog sela Krivelj", navodi se u saopštenju koje su organizatori blokade uputili medijima ranije.

Meštani Krivelja ranije su u više navrata tražili da se svi isele jer im je život u blizini rudnika postao nepodnošljiv.

Kompanija "Ziđin Koper" je više puta bila na meti kritika ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva na istoku Srbije, koji tvrde da rad rudnika utiče na zagađenje vazduha.

Građani Bora su više puta protestovali zbog visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu.

"Ziđin" se u više navrata suočavao sa sudskim postupcima i optužbama za zagađenje životne sredine u istočnoj Srbiji, o čemu je Radio Slobodna Evropa već izveštavao.

Kompanija je više puta saopštila da radi poštujući "sve zakone i zakonske akte".

XS
SM
MD
LG