Dostupni linkovi

Uniforme prilagođene ženama u ukrajinskoj vojsci


Ukrajinsko ministarstvo odbrane prilagodilo je ljetnju uniformu koju su posebno dizajnirali volonteri. Proizvodnja još nije započela, ali jedna vojnikinja kaže: "Idemo ka tome, i to je divno." (arhivska fotografija)
Ukrajinsko ministarstvo odbrane prilagodilo je ljetnju uniformu koju su posebno dizajnirali volonteri. Proizvodnja još nije započela, ali jedna vojnikinja kaže: "Idemo ka tome, i to je divno." (arhivska fotografija)

Piše: Julia Zukova

Žene se kao i muškarci, bore snajperima i puškama ili su izviđači i medicinsko osoblje u vojsci, ali do septembra, gotovo 42.000 vojnikinja ukrajinske vojske nije imalo odgovarajuće uniforme.

Morale su da se prilagođavaju muškim uniformama. Sada, nakon više od godinu i po dana od invazije Rusije na Ukrajinu, ministarstvo odbrane je odlučilo da se prilagodi potrebama oblačenja za žensko osoblje, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ministarstvo je 5. avgusta odobrilo ljetnje uniforme za žene u oružanim snagama, što je jedna od rijetkih takvih odluka širom svijeta, kako tvrdi zamjenica ministra odbrane Hana Maljar.

"Vrijedi napomenuti da daleko od toga da sve zemlje, uključujući zemlje NATO saveza imaju žensku uniformu, još manje terensku uniformu za žene" koja je isprobana u zoni borbenih dejstava, komentarisala je Maljar. Ukrajina je, tvrdeći da je Ukrajina "među prvim".

Sjedinjene Države uvele su standardnu žensku uniformu za vojno osoblje 2020., navodi se na stranici američke vojske.

Za neke vojnikinje, odluka Ukrajine da učini isto signalizira poštovanje koje se odaje ženama ali i njima kako vojnim profesionalcima.

"Nisam vidjela niti jednu ženu koja bi nosila jaknu ili nešto drugo od muške uniforme", rekla je Anastazija, 20-godišnja vojnikinja koja je dala samo lično ime.

Žene koriste, čiode, vezice, zihernadle i prekrojavaju uniforma kako bi im bilo lakše, ali rezultat nije uvijek zadovoljavajući, rekla je.

"Ili imate komade tkanine koja štrči na leđima ili se dugmad ne zakopčavaju sprijeda, i nikako ne možete da dišete."

Bokserice kao donji veš se još dijele ženama u ukrajinskoj vojsci, ali je i to na listi stvari koje će se promijeniti.

Vira, još jedna vojnikinja, kaže da je svoje bokserice upravo dala vojnicima muškarcima.

"Hajde da muškarac obuče grudnjak. Umjesto majice, obuci grudnjak", šali se. "Da li bi ti bilo udobno u tome? Ne, ne bi bilo udobno."

Zbog mjesečnice bokserice su beskorisne za žene, naglašava Anastazija.

"Izvinite, ali kako nešto da uglavim u bokserice?", pita, misleći na sanitarne uloške. "To su sasvim prirodne stvari na koje oni ne obraćaju pažnju."

"Ali, idemo ka tome", dodala je Anastazija. "I, to je sjajno."

Zvanični broj vojnikinja u ukrajinskoj vojsci se udvostručio od 2015., kada su žene potrčale da odgovore na rusku aneksiju poluostrva Krim 2014. i na početak vojne kampanje na istoku Ukrajine u regiji Donbas koju je podržala Rusija. Danas, na prvoj liniji ratišta ima oko 5.500 žena, prema podacima ministarstva odbrane.

Ukrajinkama je dozvoljeno da učestvuju u aktivnoj borbi od 2018., ali vojna "infrastruktura" se bori da uhvati korak, komentarisala je ranije za Radio Slobodna Evropa sociološkinja Anna Kvit koja se bavi istraživanjima rodne ravnopravnosti u ukrajinskoj vojsci za zagovarački projekat Nevidljivi bataljon.

Volonterska grupa koja je locirana u Kijevu, ArmWomenNow, neprofitna organizacija koja se trudi da udovolji potrebama vojnikinja i potiče na promjene, počela je sa šivenjem uniformi. Među onima koji daju podršku ovoj inicijativi su gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat, takođe poznati bokser, rezervista Vladimir Kličko, i još mnogo javnih ličnosti Ukrajine.

Nakon što su volonteri iz ArmWomenNow sašili 5.000 uniformi, formirana je radna grupa u koju je uključeno ministarstvo odbrane, javna inicijativa nazvana Forma Two i Tetjana Lomakina, savjetnica predsjednika za pitanja jednakosti. Kratori su uzeli u obzir preporuke iz vojske, kako je rekla Irina Njokorka iz ArmWomenNow.

Vojnikinje su tokom obuke isprobale različite verzije uniforme na terenu. Sada, nakon nekoliko prepravki na džepovima, ove vojnikinje imaju uniformu, kao i donji veš, za koji su anketirane rekle kako odgovara njihovim tijelima i potrebama.

Pored jakni koje odgovaraju ženskom poprsju, uniforma ima elastične pantalone visokog pojasa kako bi se izbjegli problemi koji su žene imale sa muškim krojem pantalona ispod pojasa koje su grebale kožu i brzo se cijepale.

Trudnice mogu da koriste elestični pojas za pantalone, koji nosi oznaku ArmWomenNow.

Crni sportski grudnjak sa donjim dijelom dopunjava par donje veša.

Ministarstvo odbrane nije počelo sa produkcijom ovih odjevnih predmeta koji odgovaraju spolu, ali vojnikinje mogu da probaju uzorke koji su kreirani za hladne ukrajinske zime, kišne jeseni i blatnjava proljeća.

Svi uzorci garderobe su dostupni na radionici Pokreta veteranki Ukrajine, još jedne organizacije koja ženama daje uniforme. Šljemovi i panciri prilagođeni ženskom tijelu takođe su u pripremi. Ministarstvo trenutno provjerava da li se uzorci pancira poklapaju sa tehničkim standardima kako se navodi u saopštenju za medije koje potpisuje ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG