Dostupni linkovi

Ukrajinski predsjednik kaže da je Rusija 'podbacila' u ofanzivi na Harkiv


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Parizu, Francuska, 7. juna 2024.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Parizu, Francuska, 7. juna 2024.

Ruska vojska "nije uspjela" da izvede ofanzivu u regiji Harkiv, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video poruci na društvenim mrežama kasno 8. juna.

Nakon razgovora s vojnim komandantima ranije tokom dana, Zelenski je na X, nekadašnjem Twitteru, rekao da ukrajinske snage "obuzdavaju" napredovanje Rusije u tom području i "uništavaju ruske jedinice koje ulaze u našu zemlju i terorišu oblast Harkiva".

On je dodao da je ovo "veoma važan rezultat".

Rano 10. maja, ruske snage su započele ofanzivu u oblasti Harkiv duž rusko-ukrajinske granice, u akciji koju su analitičari opisali kao pokušaj uspostavljanja "tampon zone" za zaštitu ruske teritorije.

Borbe su bile posebno intenzivne oko grada Vovčanska, za koji je ukrajinska vojska 8. juna rekla da je ostao "u velikoj mjeri" pod ukrajinskom kontrolom.

Dana 17. maja, ukrajinski vojni komandant, general-pukovnik Oleksandr Syrskiy, rekao je da je Rusija proširila širinu ofanzive na liniju od skoro 70 kilometara u nastojanju da primora Ukrajinu da rasporedi snage iz svojih rezervi.

Ukrajinska vojna obavještajna služba HUR izvijestila je 9. juna da je napad dronom prethodnog dana na aerodrom u ruskoj oblasti Astrahana oštetio napredni višenamjenski lovac Su-57. Su-57 je najmoderniji ruski lovac i sposoban je da gađa krstarećim raketama Kh-59 i Kh-69.

"Oštećenje Su-57 je prvi takav slučaj u istoriji", navodi se u saopštenju HUR-a, uz napomenu da se aerodrom Ahtubinsk nalazi na skoro 600 kilometara od linije fronta u Ukrajini.

Ruska vojska je izvijestila da je 27 ukrajinskih bespilotnih letjelica presretnuto iznad okupiranog regiona Krima i iznad ruskih oblasti Sjeverne Osetije, Krasnodara, Astrahana, Belgoroda, Brjanska, Rostova i Tule.

To je bio prvi put da su ukrajinski udari prijavljeni u Sjevernoj Osetiji.

XS
SM
MD
LG