Dostupni linkovi

Zelenski iz Viljnusa poručio da se Putin 'neće zaustaviti' na Ukrajini


Pripadnici vojske drže zastave na dan ceremonije dobrodošlice ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u Vilniusu, Litvanija, 10. januara 2024.
Pripadnici vojske drže zastave na dan ceremonije dobrodošlice ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u Vilniusu, Litvanija, 10. januara 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je 10. januara da svako odlaganje zapadne pomoći Kijevu ohrabruje Kremlj, skoro dve godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je boravio u glavnom gradu Litvanije Viljnusu, u okviru iznenadne posete baltičkim državama, kako bi obezbedio vojnu i finansijsku podršku Zapada za rat.

"On (ruski predsednik Vladimir Putin) neće stati", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa litvanskim kolegom Gitanasom Nausedom.

"Želi da nas potpuno okupira", dodaje ukrajinski predsednik, "a ponekad, nesigurnost partnera u pogledu finansijske i vojne pomoći Ukrajini samo povećava hrabrost i snagu Rusije".

Komentari Zelenskog dolaze dok se zapadni partneri kolebaju oko kontinuirane podrške Ukrajini.

Zelenski je upozorio da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini, već da će napasti druge susede ukoliko saveznici ne udruže snage da ga zaustave.

"Moramo razumeti da Litvanija, Letonija, Estonija, Moldavija mogu biti sledeće ako ga mi (Ukrajina) ne zaustavimo", dodao je on.

Zelenski je naglasio i da u danima kada Rusija obnavlja masivne vazdušne napade, Kijevu "veoma nedostaju" savremeni sistemi protivvazdušne odbrane.

"Poslednjih dana Rusija je napala Ukrajinu sa ukupno 500 različitih projektila: uništili smo 70 odsto njih. Sistemi protivvazdušne odbrane su stvar broj jedan koja nam nedostaje", rekao je Zelenski.

Obilazak tri bivše sovjetske republike Letonije, Litvanije i Estonije - sve sada članice EU i NATO - prvo je zvanično putovanje Zelenskog u inostranstvo ove godine.

Kako je ranije najavio, na dnevnom redu susreta sa baltičkim liderima su bezbednost, podrška Ukrajini, integracije u EU i NATO, te dalja koordinacija evropske podrške.

U međuvremenu, u Ukrajini je 10. januara ujutro proglašena potpuna uzbuna za vazdušni napad, a vlasti su uputile građane u skloništa zbog povećane opasnosti od ruskih raketnih udara.

U poslednjih nekoliko dana, Ukrajina je doživela nekoliko masivnih ruskih napada dronovima i projektilima. Kao rezultat ovih granatiranja, stotine su ranjenih i desetine mrtvih.

Blato i mine usporavaju kretanje dok ukrajinski vojnici čuvaju položaje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG