Dostupni linkovi

Zelenski potvrdio da je Ukrajina dobila borbene avione F-16


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, 4. augusta 2024.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, 4. augusta 2024.

Ukrajina je dobila prve borbene avione F-16 sa zapada na koje se čekalo više od dvije godine, potvrdio je u nedjelju, 4. augusta, predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski, ali je dodao da aviona još nema dovoljno.

Od početka ruske invazije u februaru 2022, Kijev je tražio isporuku aviona F-16 u nadi da će okončati rusku dominaciju u zraku i bolje zaštititi svoje gradove i vojnike od neprekidnog ruskog bombardovanja.

Avioni proizvedeni u Sjedinjenim Državama, smatraju se ključnima na širokoj listi vojne opreme koju je Ukrajina zatražila od svojih saveznika, u pokušaju da odbije napredovanje ruskih snaga na svom tlu.

"Održali smo stotine sastanaka i pregovora sa saveznicima da nabavimo ove avione i ojačamo protuzračnu odbranu zemlje i često smo čuli riječi 'nemoguće je' kao odgovor", rekao je Zelenski, tokom svečanosti obilježavanja Dana zrakoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Zelenski nije otkrio broj dobijenih aviona, ali je rekao da ih nema dovoljno, kao i da nema dovoljno ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja, 4. august 2024.
Zelenski nije otkrio broj dobijenih aviona, ali je rekao da ih nema dovoljno, kao i da nema dovoljno ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja, 4. august 2024.


Zelenski nije otkrio broj dobijenih aviona, ali je rekao da ih nema dovoljno, kao i da nema dovoljno ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja, obučenih na Zapadu da lete i održavaju takve letjelice, piše AFP.

Ceremonija obilježavanja Dana zrakoplovstva održana je na nepoznatom mjestu iz sigurnosnih razloga.

Sredinom maja, Zelenski je u intervjuu za AFP rekao da je Ukrajini potrebno od 120 do 130 aviona F-16 da bi se postigao paritet sa ruskom avijacijom.

Zapad u početku nije bio spreman poslati lovce, zbog strahovanja da bi naoružavanje Ukrajine naprednim oružjem dovelo do još veće eskalacije rata sa Rusijom.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su obučavale ukrajinske pilote kako da upravljaju avionima, a prva grupa pilota je već završila obuku.

Američki predsjednik Joe Biden dozvolio je slanje vojnih aviona koji se proizvode u Sjedinjenim Državama Ukrajini u augustu 2023., nakon mjeseci pritiska Kijeva i unutrašnje debate u američkoj administraciji gdje su se neki dužnosnici plašili da bi potez doveo do eskalacije tenzija s Kremljem.

Belgija, Danska, Nizozemska i Norveška, sve članice NATO-a, obećale su da će Ukrajini isporučiti više od 60 aviona.

Avioni F-16 mogu letjeti brzinom dvostruko većom od zvuka i prijeći više od 3.200 kilometara prije dopunjavanja goriva.

XS
SM
MD
LG