Dostupni linkovi

Zelenski čestitao Trumpu na predsjedničkoj nominaciji i pristao na 'lični sastanak'


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (lijevo) i tadašnji američki predsjednik Donald Trump u New Yorku u septembru 2019.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (lijevo) i tadašnji američki predsjednik Donald Trump u New Yorku u septembru 2019.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom i da je pristao na "lični sastanak" kako bi razgovarali o koracima ka trajnom miru s Rusijom.

Zelenski je razgovarao s Trumpom 19. jula, dan nakon što je republikanski kandidat prihvatio nominaciju svoje stranke i obećao da će okončati rat u Ukrajini ako bude izabran.

"Razgovarao sam sa Donaldom Trumpom da mu čestitam na nominaciji republikanaca i osudim šokantan pokušaj atentata u Pensilvaniji. Poželio sam mu snagu i apsolutnu sigurnost u budućnosti", rekao je Zelenski u objavi na X-u, misleći na pokušaj atentata od 13. jula na predizbornom skupu kada je Trump lakše povrijeđen u uho.

Zelenski je rekao da se složio s Trumpom da "na ličnom sastanku razgovaraju o tome koji koraci mogu učiniti mir pravednim i istinski dugotrajnim", ne navodeći nikakve pojedinosti o tome kada i gdje će se takav sastanak održati.

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump ranije je na mreži Truth Social objavio da je u petak imao "jako dobar razgovor" s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Obećao je da će pregovorima okončati rat Kijeva i Moskve "i prije nego što uopšte preuzme dužnost u januaru ako pobijedi na izborima 5. novembra".

"Obje strane moći će se okupiti i pregovarati o dogovoru koji će okončati nasilje i otvoriti put naprijed ka prosperitetu", rekao je Trump.

Ruska invazija punog opsega na Ukrajinu, u kojoj su poginuli deseci hiljada ljudi s obje strane, počeo je u februaru 2022. i ne nazire joj se kraj. Rusija trenutno zauzima oko 17 posto Ukrajine.

Poziv Zelenskog dolazi dok u Kijevu i drugim evropskim prijestolnicama raste zabrinutost da će Trump dobiti mandat za još četiri godine u Bijeloj kući. Šanse republikanca za pobjedu na izborima u novembru 2024. poboljšale su se nakon lošeg učinka 81-godišnjeg sadašnjeg predsjednika Joea Bidena u prošlomjesečnoj debati koja je pokrenula pitanja o njegovom fizičkom i mentalnom stanju.

Odnos Trumpa i Putina

Trump je izrazio divljenje autoritarnom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nazvao je taktiku predinvazije lidera Kremlja "genijalnom" i više puta je kritikovao evropske saveznike NATO-a što ne troše više na kolektivnu odbranu.

Republikanski zastupnici u Predstavničkom domu, koji su blisko povezani sa Trujmpom, mesecima su blokirali Bidenov paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara, ostavljajući ukrajinskim snagama manjak municije i protivvazdušne odbrane. Nedostatak municije kod Ukrajinaca doprinijela je ruskom teritorijalnom dobitku ove godine, kažu stručnjaci.

Trump nije jasno iznio svoje mišljenje o budućoj podršci Ukrajini, iako je ove nedelje izabrao senatora iz Ohaja J.D. Vencea, otvorenog protivnika pomoći Kijevu, za svog potpredsjednika, koji je rekao da Sjedinjene Države nemaju vojne kapacitete da podrže Tajvan, Izrael i Ukrajinu i da bi trebalo da daju prioritet prva dva.

Tokom svog 92-minutnog govora o prihvatanju kandidature 18. jula, Trump je rekao da će uvesti globalni mir i stabilnost ako bude izabran. Ranije je rekao da će "riješiti" rat u Ukrajini, ako pobijedi na izborima, prije nego što je uopšte kroči u Bijelu kuću u januaru 2025.

Međutim, Trump nije rekao koje bi uslove predložio Rusiji i Ukrajini. Zelenski je rekao da je njegov cilj da protjera ruske snage sa ukrajinske teritorije, uključujući Krim, koji je Kremlj zauzeo 2014. Nakon neuspjele kontraofanzive Ukrajine 2023, neki stručnjaci kažu da su ciljevi Ukrajine nerealni i da će Kijev morati da napravi ustupke.

Blinken je naveo da je prošle nedelje na marginama NATO samita u Washingtonu više od 20 zemalja objavilo da su pregovarale i potpisale 10-godišnje bilateralne sigurnosne sporazume sa Ukrajinom. Sve ove zemlje, uključujući Sjedinjene Države, obavezale su se da će pomoći Ukrajini da izgradi svoju odbranu u narednoj deceniji, rekao je Blinken.

Ako bi Sjedinjene Države odustale od toga, postoji više od 20 drugih zemalja koje bi nastavile svoju podršku, rekao je on.

Zelenski i Trump imaju komplikovane odnose još od prvih dana na funkciji ukrajinskog predsjednika.

U pozivu u julu 2019, dva mjeseca nakon što je bivši komičar postao predsjednik Ukrajine, Trump je zamolio Zelenskog da ispita ukrajinske poslove Bidenovog sina Huntera Bidena.

Predstavnički dom pod kontrolom demokrata optužio je Trumpa da je iskoristio moć svog kabineta da izvrši pritisak na Zelenskog da se umiješa u američku politiku u zamjenu za posjetu Bijeloj kući, čime je postao treći predsjednik u istoriji SAD koji je opozvan. Međutim, Senat ga je oslobodio.

XS
SM
MD
LG